Veneiden katsastus purjehduskaudella 2021

Tätä kirjoitettaessa on vielä hieman epäselvää, millaisin järjestelyin veneiden katsastuksia tänä keväänä ja kesänä tullaan tekemään. SPV:n lopullisia ohjeita vielä odotellaan. Sen verran voi kuitenkin arvailla, että katsastuksessa suositellaan minimoimaan henkilömäärä (vain katsastaja ja veneenomistaja), käytetään maskia, säilytetään turvavälit ja vältetään oleskelua samassa tilassa. Viime keväänä painotettua videokatsastussuositusta ei ole tänä vuonna nostettu esiin, mutta eiköhän sekin tule olemaan yksi vaihtoehto.

 

Katsastusvaatimuksiin ei ole tullut muutoksia tälle vuodelle. Jos vaatimukset eivät ole tuoreena muistissa, katsastuslista ja vuoden 2020 katsastussäännöt löytyvät SPV:n sivuilta katsastusosiosta. Kun vene alkaa olla purjehduskunnossa, katsastukseen valmistautuminen alkaa katsastusmaksun maksamisella. Katsastusmaksu on 21 euroa, joka maksetaan Suomenlahden Meripurjehtijoiden tilille, HUOM! Seuran tilinumero vaihtui vuodenvaihteessa.  Henkilökohtaiset viitenumerot löytyvät Latest Bulletinin numerosta 1/2021 tai tarvittaessa rahastonhoitajalta. Katsastusmaksu on seuran hallituksen päätöksen mukaisesti maksettava ennen katsastusta ja maksukuitti tai vähintäänkin uskottavan kuuloinen selitys pitäisi pystyä esittämään katsastusmiehelle katsastustapahtuman johdanto-osan aikana.

 

Katsastusaika varataan katsastusmiehiltä jollain sopivaksi katsotulla viestintämenetelmällä ja katsastusajankohdaksi voidaan sopia mikä tahansa katsastusmiehelle sopiva ajankohta ennen kesäkuun loppua. Hoida katsastusajan varaus mieluimmin hyvissä ajoin, jolloin kummallekin osapuolelle sopivan ajankohdan löytäminen on helpompaa.

 

Jotta katsastus olisi sujuvaa, pyydetään veneenomistajaa valmistautumaan katsastukseen huolellisesti. Valmistaudu jo etukäteen vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Hätärakettien ja -soihtujen kelpoisuusaika (jos ei korvattu radiolla ja LED-soihdulla)
  • Sammuttimien tarkastuspäivä
  • Paukkuliivien tarkastuspäivä
  • Katsastusmaksun maksupäivä

Suositeltavaa on laittaa veneen varusteet helposti saataville (esimerkiksi kajuutan sohvalle), jotta niiden näyttäminen sujuu helpommin. Ota alustodistus, rekisteröintitodistus ja viime vuoden katsastuspöytäkirja valmiiksi esille.

 

Katsastajille jaetun katsastusinfon mukaan tämän vuoden katsastuksen painopistealue on veneen sähköjärjestelmä. Jos veneessä on järjestelmän kytkentäkaavio, voit kevätkunnostuksen yhteydessä miettiä, onko se ajan tasalla. Jos kaaviota ei ole, voit miettiä, voisiko sellaisen tehdä.

 

Jäämme odottelemaan yhteydenottojanne.

t. Jari

Katsastusmiesten yhteystiedot löydät Latest Bulletin aviisin numerosta 02/2021