Veneiden katsastus purjehduskaudella 2022

Pari viime vuotta on veneiden katsastuksessa ollut koronarajoituksiin liittyä ohjeita ja suosituksia etäkatsastuksista ja henkilökontaktien minimoimisesta, mutta tänä keväänä näyttää tähän liittyvä ohjeistus loppuneen, joten katsastukset tullaan hoitamaan perinteiseen tapaan paikan päällä. Näin ainakin pääsääntöisesti. Korona ei ole kuitenkaan vielä mihinkään hävinnyt, joten tarvittaessa voidaan edelleen katsastus järjestää myös etänä.

Katsastussääntöihin näyttää nykyään vuosittain tulevan pieniä tarkennuksia ja lisäyksiä. Tänä vuonna lisäyksissä ei kuitenkaan ole mitään erityisen mullistavaa. Jos vene on katsastettu aikaisemminkin, voi katsastukseen valmistautua niin sanotusti vanhoilla tiedoilla. Jos vaatimuksista on epävarmuutta, voi katsastusvaatimukset käydä tarkistamassa SPV:n nettisivuilta, josta vuoden 2022 katsastussäännöt löytyvät katsastusosiosta.

Kun vene alkaa olla purjehduskunnossa, katsastukseen valmistautuminen alkaa katsastusmaksun maksamisella. Katsastusmaksu on 21 euroa, joka maksetaan Suomenlahden Meripurjehtijoiden tilille (HUOM! Seuran viime vuonna vaihtunut tilinumero on FI37 5720 2320 3039 97, Osuuspankki) henkilökohtaista viitenumeroa käyttäen. Henkilökohtaiset viitenumerot löytyvät Latest Bulletinin numerosta 1/2022 tai tarvittaessa rahastonhoitaja Kari Latvalahdelta. Katsastusmaksu on ikimuistoisen perimätiedon mukaisesti maksettava ennen katsastusta ja maksukuitti tai vähintäänkin uskottavan kuuloinen selitys pitäisi pystyä esittämään katsastusmiehelle katsastustapahtuman johdanto-osan aikana.

Katsastusaika varataan katsastusmiehiltä jollain sopivaksi katsotulla viestintämenetelmällä ja katsastusajankohdaksi voidaan sopia mikä tahansa katsastusmiehelle sopiva ajankohta ennen kesäkuun loppua. Katsastusmiesten mahdollisten lomien takia mieluimmin jo ennen juhannusta. Hoida katsastusajan varaus mieluimmin hyvissä ajoin, jolloin kummallekin osapuolelle sopivan ajankohdan löytäminen on helpompaa.

Jotta katsastus olisi sujuvaa, pyydetään veneenomistajaa valmistautumaan katsastukseen huolellisesti. Valmistaudu jo etukäteen vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:
– Hätärakettien ja -soihtujen kelpoisuusaika (jos ei korvattu radiolla/matkapuhelimella ja LED-soihdulla)
– Sammuttimien tarkastuspäivä
– Paukkuliivien tarkastuspäivä
– Katsastusmaksun maksupäivä
Suositeltavaa on laittaa veneen varusteet helposti saataville (esimerkiksi kajuutan sohvalle), jotta niiden näyttäminen sujuu helpommin. Ota alustodistus, rekisteröintitodistus ja viime vuoden katsastuspöytäkirja valmiiksi esille.

Viime vuonna SPV oli ilmoittanut katsastuksen painopistealueeksi veneen sähköjärjestelmän ja silloin kehotin veneenomistajia pohtimaan, pitäisikö veneelle laatia kytkentäkaavio tai, jos sellainen on, pitäisikö se päivittää. Tänä vuonna voisi miettiä, että tuliko homma hoidettua viime vuonna, vai pitäisi asialle tehdä nyt pikaisesti jotakin.

Jäämme odottelemaan yhteydenottojanne.

t. Jari

Katsastusmiesten yhteystiedot löydät Latest Bulletin aviisin numerosta 02/2022