KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2016

Seuramme kilpapurjehdustoiminnasta menneeltä kesältä voidaan todeta, että liekki on edelleen vähän hiipumaan päin, mutta onneksi ei ihan kokonaan sammunut. Seuraavassa yhteenveto Westhouse Cupista, seuran sisäisistä kilpailuista ja lopussa luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup

Westhouse Cup järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa supistetulla ohjelmalla. Lähtöjen määrää oli pudotettu kolmanneksella eli ohjelmassa oli vain kahdeksan kisaa. Näistä kolme purjehdittiin kevätkaudelle ja loput viisi lomatauon jälkeen elo-syyskuussa. Osakilpailujen määrän karsimisesta huolimatta kilpailusarjaan osallistui suurin piirtein saman verran veneitä kuin viime vuonnakin.

Seuramme veneille mennyt Westhouse Cup kausi ei ollut niitä parhaita. Parhaiten menestyi Leviatan, joka sijoittui pienessä luokassa aivan kelvollisesti neljänneksi (4/20). Valitettavasti muut edustajamme pienessä luokassa olivat aika lailla joukon hännillä eli Ellida viidestoista (15/20), St. Olga kuudestoista (16/20) ja Happy yhdeksästoista (19/20). Isojen veneiden luokassa Lumikki oli seitsemäs (7/9). Toivottavasti ensi vuonna aktiivisuus ja sen myötä menestys on parempaa.

SMer-ranking

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet (DNF), varastaneet ja hylätyt (DSQ) hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Kuten tarkkaavainen lukija havaitsee, DNC on taulukossa yleisin merkintä, mikä viimeistään paljastaa vähäisen osallistumisaktiivisuuden tämän vuoden keskiviikkokilpailuihin. Tuloslaskennassa on aikaisemmin huomioitu huonoimpien kisojen poisheittoja, mutta tänä vuonna en viitsinyt sitä tehdä. Eikä sillä olisi mitään merkitystä ollutkaan.

Kilpailu Leviatan Lumikki Happy St.Olga Ellida
25.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
1.6. DNC/2,5 DNC/2,5 DSQ/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
8.6. DNC/2,5 DNC/2,5 DNF/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
10.8. DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
17.8. DNC/4 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
24.8. 2/2 1/0,5 3/3 DNC/5 DNC/5
31.8. 1/0,5 DNC/5 3/3 DNC/5 2/2
7.9. 1/0,5 DNC/5 3/3 2/2 DNC/5
Yht. 15 19 19 19 19
Sij. I II II IV IV

Voittajana tänä vuonna siis Leviatan, jaetulla toisella sijalla Lumikki ja Happy ja jaetulla neljännellä sijalla St.Olga ja Ellida.

Yöpurjehduskilpailu

Yöpurjehduskilpailuun oli taas tänä vuonna saatu paikalle kokonaista kolme venekuntaa. Ei ole kovinkaan suuri yllätys, että nuo paikalle saapuneet olivat Lumikki, Vinca ja Ellida. Sääennuste oli aika karu jo edeltäneessä puolenpäivän säätiedotuksessa, mutta viimeisin ennuste ennen starttia nosti tuuliennusteen 17 m/s ja lisäksi oli luvassa runsasta sadetta. Tätä taustaa vasten juuri ennen starttia tyyntynyt tuuli ja poutasää tuntuivat todella oudoilta.

Matkaan lähdettiin siis varsin heikossa tuulessa, mikä osoittautui pieneksi onnenpotkuksi, sillä kohta lähdön jälkeen Lumikki osui kiveen Småholmenin itäpuolella. Paikka oli sellainen, josta yleensäkin mennään, mutta nyt vesi oli niin matalalla, että syvyys ei riittänytkään. Hyvä oli, että vauhtia ei ollut sen enempää.

Kun Lumikille sattuneesta lähtöjärkytyksestä oli selvitty, alkoi säätila hitaasti kehittyä luvattuun vai pitäisikö sanoa uhattuun suuntaan. Idän ja koillisen välinen tuuli voimistui ja Lehtisaarten kohdalla alkoi hiljakseen sadella. Tuuli jatkoi voimistumistaan ja sade yltymistään niin, että Rysäkarin luona tuuli oli jo yli 10 m/s, puuskissa tietysti enemmänkin, ja näkyvyys alkoi totaalisesti hävitä. Vettä tuli taivaalta voi niin tavattoman paljon ja lisää pärski vastaan tulevista aalloista. Ellidassa olimme liikkellä ilman navigaattoria, joten Rysäkarin jälkeen, saaren vielä jotenkin erottuessa, päätimme kääntyä takaisin tulosuuntaan ja siitä edelleen poijualueelle. Keskeyttäminen vähän kaiveli, mutta ei ollut kauheasti hyviä vaihtoehtoja.

Vinca ja Lumikki kiersivät reitin menestykselliseti ja saapuivat maaliin mainitussa järjestyksessä. Tasoitusten jälkeenkin järjestys säilyi samana, joten Vinca uusi viime vuoden voittonsa. Onnea Vincan miehistölle, todellisille yön kuninkaille.

Kilpailun jälkeen Piccu laittoi sähköpostiin viestin, jossa arveli, ettei vene märän kisan jälkeen taida kuivua koko kesänä. Olisi ollut ihan hauska kommentti, jos se ei olisi pitänyt paikkaansa. Ainakin Ellidasta löytyi vettä pitkin kesää mitä oudoimmista paikoista.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailusta ei tänä vuonna ole kovin paljon kerrottavaa, kun sitä ei järjestetty. Vähäinen mielenkiinto, muuta menoa, huono sääennuste ja ties mitä selityksiä. Syitä on monia, mutta lopputulos kuitenkin tämä. Toivottavasti ensi vuonna päästää taas kisaamaankin.

Kun Kolmiratakisaa ei saatu aikaiseksi, ei perinteiselle ravintolakierrokselle ollut sosiaalista tilausta. Käytiin kuitenkin Markun ja Kirsin kanssa Kilimissä syömässä, joten kai siitä nyt yhden rastipisteen saa.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen kyselemällä ja netissä kaivelemalla onnistunut löytämään. Valitettavasti vain tulosten löytäminen netistä tuntuu nykyään vähän haastavalta. Innostus pursiseurojen sivustojen ylläpitämiseen on selvästi hiipunut ja läheskään kaikkia tuloksia ei vaivauduta laittamaan nettiin. Yhteenvetoon olen kerännyt kaikki ne suoritukset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Viime vuoden tapaan X-99 Vinca osallistui sekä yksityyppi- että tasoituskilpailuihin. Kauden ensimmäisenä kilpailuna oli X-99 yksityyppikisa HSS Spring Cup, jonka Vinca voitti (1/3). Toisena kevätkauden kisana oli WB Sails Round the Buoys Race, jossa tulokset laskettiin sekä yksityyppikisan että ORC-tasoitusten mukaan. Tuloksena yksityyppikisasta ensimmäinen (1/3) ja ORC2-luokasta neljäs sija (4/13). Syyskuun alussa purjehditussa Henri Lloyd Race:ssa oli sijoitus ORC2-luokassa kahdeksas (8/10) ja kilpailukauden päättäneessä yksityyppikisassa Gulf of Finland Race:ssa toinen (2/3).

Merenhuiske (J/80) osallistui ainakin kahteen avoimeen kilpailuun. Kilpailukausi alkoi voitokkaasti Emäsalon lenkillä, jonka LYS1-luokan se voitti (1/7). Toisena kilpailuna oli selvästi jo perinteeksi muodostunut Helsinki-Tallinna Race, jossa luokkana oli LYS2 ja sijoitus kahdeskymmenesensimmäinen (21/32).

H-vene Leviatan osallistui niin ikään Emäsalon lenkkiin, jonka LYS3-luokassa se sijoittui toiseksi (2/5). Hangon Regatassa sijoitus oli yhdeksästoista (19/28). Kauden selvä päätavoite oli H-veneiden MM-kisat Helsingissä, jossa Leviatanin sijoitus oli kolmaskymmenesseitsemäs (37/41).

Siinä kaikki taas tältä vuodelta. Palataan rapotointiin taas ensi syksynä.

t. Jari