Kilpapurjehdus 2019

Taas alkaa olla purjehduskausi ja veneetkin melkein paketissa, joten on aika koota raportti saavutuksista kesän kilpailuissa. Yhteenveto vanhan mallin mukaan eli ensin tulokset Haukilahden keskiviikkokisoista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja lopussa luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Haukilahden keskiviikkokisat

Tänä vuonna perinteistä keskiviikkokilpailujen sarjaa alettiin järjestää uudella nimellä Haukilahden keskiviikkokisat, mutta muuten järjestelyt noudattivat aikaisempien vuosien kaavaa. Osallistujamäärä jatkoi valitettavaa laskuaan viime vuosien tapaan, mutta toisaalta monet kisoihin mukaan lähteneet olivat kauden aikana mukana varsin aktiivisesti. Kyllä tälle kilpailusarjalle näyttää vielä kysyntää olevan.

Seuramme jäsenten panos kilpailusarjassa on viimevuotisen pohjakosketuksen jälkeen kääntynyt taas parempaan suuntaan. Kaikkiaan osallistuneita venekuntia oli viisi, joista kolme osallistui jopa suurimpaan osaan lähdöistä. Parhaiten sarjassa menestyi Vinca, joka sijoittui isojen veneiden luokassa toiseksi (2/11). Muista isojen veneiden luokkaan osallistuneista Nota Bene 2 oli seitsemäs (7/11) ja Lumikki yhdestoista (11/11). Pienessä luokassa St.Olga sijoittui kuudenneksi (6/15) ja Ellida oli neljästoista (14/15) välttäen täpärästi viimeisen sijan, mitä itse pidän jo kohtalaisena onnistumisena.

SMer-ranking

Kuten Haukilahden keskiviikkokisojen tuloksista jo saattoi päätellä, SMer-rankingin tämän vuoden voittaja on Vinca. Ei ehkä niin ylivoimaisesti kuin olisi voinut olettaa, mutta selvästi kuitenkin. Muut osallistujat ovat järjestyksessä Nota Bene 2, St Olga, Ellida ja Lumikki.

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet (DNF) tai lähtöpaikalle saapuneet, mutta ei sääntöjen mukaan lähteneet (DNS), hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Rankingista on jätetty pois ne keskiviikot, jolloin tulosten perusteella on näyttänyt siltä, että on purjehdittu ratavaihtoehto 2, jolloin isolla ja pienellä luokalla on eri radat. Perusteena tässä arvioinnissa olen käyttänyt veneiden tasoittamattomia aikoja. Jos pienen luokan veneet ovat yleisesti purjehtineet nopeammin kuin isot veneet, olen olettanut veneiden olleen eri radoilla. Koska tästä syystä laskennan ulkopuolelle jääneitä lähtöjä on noinkin monta, tuloksissa ei ole tehty huonoimpien lähtöjen poisheittoja, kuten joskus aiemmin on ollut tapana.

 

SMer-ranking 2019
Kilpailu Vinca Nota Bene 2 St.Olga Ellida Lumikki
22.5. DNC/2,5 DNC/2,5 DNF/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
29.5.
5.6. DNC/2,5 DNF/1,5 DNF/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
12.6. 1. lähtö DNS/1,5 DNS/1,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5
12.6. 2. lähtö 1/0,5 2/2 3/3 DNC/5 DNC/5
19.6. DNC/2,5 DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5
7.8. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
14.8.
21.8.
28.8. 1/0,5 2/2 DNC/6 3/3 4/4
4.9.
Yht. 10,5 14 17 22 23
Sij. I II III IV V

Yöpurjehduskilpailu 2019

Yöpurjehduskilpailu on parina viime vuonna jäänyt osanottajapuutteen vuoksi järjestämättä, mutta tänä vuonna tällaiselta suurelta pettymykseltä onneksi vältyttiin. Osanottajina ei tosin ollut kuin kaksi vakio-osallistujaa – Lumikki ja Ellida – mutta hyvä edes niin. Sää oli mitä mainioin, kun ei satanut, ei ollut kauhean kylmä ja tuulta riitti läpi yön. Voiko sitä yölliseltä purjehdukselta enää enempää toivoa? Turha miettiä enempää, ei voi.

Sää oli tosiaankin suotuisa. Vielä startissa tuuli oli heikohkoa, mutta voimistui hiljalleen jonnekin 6-8 m/s tienoille. Tuuli oli pääosin lounaasta, mutta aina väillä tuli puuskia, jotka olivat selvästi lännempää. Puuskien lisäksi kisan aikana oli myös heikomman tuulen hetkiä, joista erikoisin oli menomatkalla Rysäkarin eteläpuolella. Tuuli hiipui saaren kohdalla 1-2 m/s paikkeille. Takaisin päin tullessa samaa ilmiötä ei onneksi ollut. Ylipäätäänkin tuuli tuntui hiljalleen yltyvän kisan loppua kohden, mikä pienvarustamon edustajasta tuntuu aina todella reilulta. Näiden suotuisien tuuliolojen avittamana Ellida voitti ja Lumikki tuli toiseksi tasoitetuissa ajoissa noin kahdeksan minuutin erolla.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailuun saatiin tänä vuonna neljä osallistujaa, kun kisaan pysyvästi ilmoittautuneiden Lumikin ja Ellidan lisäksi mukaan lähtivät ensikertalaiset Nota Bene 2 ja St.Olga. Sää oli hyvin samankaltainen kuin yöpurjehduskilpailussakin eli mitä mainioin. Alkuun tuuli noin 4-5 m/s lounaasta, mutta kisan aikana tuuli nousi 6-8 m/s paikkeille, ajoittain tuuli ehkä enemmänkin. Oli varsin lämmintä ja ajoittain aurinkoistakin. Ratana oli perinteinen saaristokolmio.

Kuten aina lounaistuulella, kisa alkoi Småholmenin saaren aiheuttamasta pläkästä, mutta kun siitä päästiin tuuleen, näytti Nota Bene 2 nopeasti karkaavan muilta. Vähitellen tuuli kuitenkin voimistui ja tilanne alkoi tasoittua. Lumikki nousi kärkeen jo ennen Kytön kääntömerkkiä ja säilytti asemansa kisan loppuun asti. Tasoituksilla Ellida nousi kuitenkin jälleen voittajaksi, Lumikki tuli toiseksi ja Nota Bene 2 kolmanneksi. Sanen koko perheellä miehitetty St Olga joutui jättämään leikin kesken, kun alun pitkä luoviosuus pitkitti kisaa niin paljon, että perheen muut ohjelmat alkoivat painaa päälle.

Perinteisellä kotiseutukierroksella Tapiolan keskustassa ja sen lähiympäristössä saatiin tänä vuonna hoidettua kymmenen rastia, mikä näillä vuosilla alkaa tuntua aika paljolta, niin kuin onkin.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen kyselemällä ja netissä kaivelemalla onnistunut löytämään. Valitettavasti vain tulosten löytäminen netistä tuntuu nykyään vähän haastavalta. Innostus pursiseurojen sivustojen ylläpitämiseen on selvästi hiipunut ja läheskään kaikkia tuloksia ei vaivauduta laittamaan nettiin. Yhteenvetoon olen kerännyt kaikki ne suoritukset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Vincalla oli tänä vuonna taas selvästi aktiivisempi kilpailukausi, johon oli valmistauduttu muun muassa satsauksella uusiin purjeisiin. Ensimmäisenä kilpailuna oli ratakisa WB Sails Round the Buoys, jossa luokkana oli ORC B ja sijoitus kahden edellisen vuoden tapaan toinen (2/13). Kausi jatkui Espoo-Suursaari kisalla, jonka erikoisuutena oli tulos kahdessa eri sarjassa. LYS3:ssa Vinca oli neljäs (4/20) ja ORC2:ssa seitsemäs (7/15). Näistä kannatta varmaan korostaa ensimmäistä. Espoo-Suursaaren jälkeen oli vuorossa kauden selkeä päätavoite Gotland Runt, josta Markku kirjoittaa erikseen toisaalla tässä lehdessä. Mainittakoon kuitenkin jo tässä yhteydessä, että Vinca sijoittui neljänneksi (4/39) tämän kovatuulisen kisan SRS C luokassa. Syyskaudella Vinca osallistui vielä kahteen kilpailuun. Ensimmäisenä näistä HSK:n perinteinen Henri Lloyd Race, jossa luokkana ORC ja tuloksena toinen sija (2/7). Gulf of Finlandissa oli luokkana niin ikään ORC ja siinä Vinca oli kuudes (6/11). Näiden koitosten lisäksi Vinca ehti harjoitusmielessä pyörähtää vielä parissa KoPun tiistaikilpailussa, josta aikakirjoihin jää isojen veneiden luokan tulosluettelon kahdestoista sija (12/20).

Merenhuiske (J/80) näyttää vakiinnuttaneen kilpailuohjelmansa kolmeen avoimeen kilpailuun. Kilpailukausi alkoi Emäsalon lenkillä, jonka LYS1-luokassa se tuli toiseksi (2/6). Syyskaudella kisaaminen jatkui Helsinki-Tallinna Racessa, jossa luokkana oli LYS2 ja sijoitus puolen välin paikkeilla kuudestoista (16/35, kaikki LYS-luokat yhteen laskien 41/110). Kilpailukausi päättyi Karvalakkikisaan, jonka LYS3-luokassa se oli neljäs (4/11). Näiden kolmen erillisen kisan lisäksi Merenhuiske oli mukana KoPun järjestämässä tiistaikilpailujen sarjassa, jonka pienten veneiden luokassa se tuli kolmanneksitoista (13/31).

Merenhuiskeen lisäksi Helsinki-Tallinna Race houkutteli myös muita seuramme veneitä. Jari Mieskosen GoodMood osallistui kisan DH (Double handed) luokkaan tuloksenaan kahdeksastoista sija (18/20). Merenhuiskeen kanssa samassa LYS2-luokassa kisasi myös Olli Kallioniemen Alisa sijoittuen heti Merenhuiskeen jälkeen seitsemänneksitoista (17/35, koko LYS 47/110). Seuran jäsenten välisen kamppailun voitti kuitenkin samaisessa luokassa purjehtinut Tuomo Koutin Nota Bene 2 kahdennellatoista sijallaan (12/35, koko LYS 30/110). Helsinki-Tallinna Race ei ollut Nota Bene 2:n ainoa avointen kilpailujen suoritus tällä kaudella, sillä alkukesästä se osallistui myös Espoo-Suursaari Raceen. Tuloksena LYS3-luokassa viidestoista sija (15/20).

Jussi Heikkilä jatkoi Viklalla seuramme edustusta kevytveneissä gastinsa Pekka Toijan (TPS) kanssa. Netistä löysin heidän tuloksistaan ainakin seuraavat. Kausi alkoi toukokuussa Vikla ranking osakilpailulla Kotkassa, josta tuloksena kuudes sija (6/13). Seuraavana kilpailuna oli Audi kevytveneregatta Hangossa, josta tullut toinen sija (2/7) oli heidän parhaansa tällä kaudella. Syyskuun alussa purjehdittiin Viklojen SM-kisat EMK:n Syysregatan yhteydessä. Tuloksena yhdestoista sija (11/20). Kauden päätti Tuusulanjärven syyspurjehdus, jossa lauantaina oli ohjelmassa Vikla Masters SM, tuloksena viides sija (5/6), ja sunnuntaina lyhyen radan luokkamestaruus, tuloksena seitsemäs sija (7/9).

Siinä kaikki tältä kaudelta. Kyllä tässä alkaa jo malttamattomana odottelemaan ensi kesää.

t. Jari