Kilpapurjehdus 2020

Poikkeusolojen purjehduskausi on takana ja nyt katsotaan, mitä siitä kilpapurjehduksen osalta jäi kerrottavaa. Lyhyesti voidaan todeta, että
seuran sisäiset kilpailutapahtumat saatiin järjestettyä kutakuinkin normaaliin tapaan, mutta avointen kilpailujen osalta kausi jäi todella vajaaksi. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta avoimia kisoja järjestettiin vasta syyskaudella.

Seuraavassa yhteenveto kilpailuista vanhan mallin mukaan eli ensin tulokset Haukilahden keskiviikkokisoista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja lopussa luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Haukilahden keskiviikkokisat

Haukilahden keskiviikkokisat saatiin käyntiin heti kesäkuun alusta, kun SPV:n keväällä antama koronasta johtuva kilpailutoiminnan rajoitus loppui. Kesäkuussa ehdittiin purjehtia kolme lähtöä ja elo-syyskuussa kuusi lisää, joten kilpailusarja saatiin oikeastaan aika hyvinkin vietyä läpi. Osallistujamäärä kasvoi jonkun verran viime vuodesta, mikä katkaisee monta vuotta jatkuneen laskevan trendin. Enemmänkin veneitä toki toivoisi kisoihin osallistuvan, mutta täytyy nyt iloita edes tästä myönteisestä kehityksestä.

Seuramme jäsenten panos kilpailusarjassa oli suurin piirtein viimevuotisella tasolla. Kaikkiaan osallistuneita venekuntia oli viisi. Parhaiten sarjassa menestyi aktiivisin osallistujamme Nota Bene 2, joka sijoittui isojen veneiden luokassa kuudenneksi (6/14). Muista isojen veneiden luokkaan osallistuneista Lumikki oli kahdeksas (8/14) ja Vinca yhdestoista (11/14). Pienessä luokassa Ellida tuli kymmenenneksi (10/17) ja St.Olga, jonka loppukausi oli näkkien riivaama, seuraavalle sijalle yhdenneksitoista (11/17).

SMer-ranking

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet (DNF) viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Pistelaskennassa on huomioitu yhden huonoimman lähdön poisheitto. Näin laskettuna voidaan todeta SMer-rankingin tulosten noudattavan keskiviikkokisojen tuloksia. Voittajana oli Nota Bene 2 ja muut järjestyksessä Lumikki, Vinca, Ellida ja St Olga.

Kuten tarkkaavainen taulukon lukija huomaa, ilman yhden lähdön poisheittoa rankingin voittaja olisi ollut Lumikki. Yhden tai kahden lähdön poisheitto on kuitenkin ollut tapa, jota pistelaskussa on aikaisemminkin noudatettu ja tänä vuonna päätin yhden lähdön poisheitosta ennen pistelaskun aloittamista.

SMer-ranking 2020
Kilpailu Nota Bene 2 Lumikki Vinca Ellida St.Olga
3.6. 1/0,5 (DNC/4) DNC/4 DNC/4 2/2
10.6. DNF/1,5 DNC/2,5 DNF/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
17.6. 2/2 3/3 1/0,5 (DNC/5) (DNC/5)
5.8. 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4 1/0,5
12.8. DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
19.8. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
26.8. (DNC/6) 3/3 1/0,5 2/2 4/4
2.9. 3/3 1/0,5 (DNC/5) 2/2 DNC/5
9.9. DNC/4 1/0,5 DNC/4 2/2 DNC/4
Yht. 16 16,5 19,5 21,5 23
Sij. I II III IV V

Yöpurjehduskilpailu 2020

Ei ole kovinkaan yllättävää, että Yöpurjehduskilpailun osanottajamäärä jää kahteen veneeseen, mutta kohtuullisena yllätyksenä voidaan pitää sitä, että toinen niistä ei ollutkaan Lumikki. Lumikin kevätkunnostus ei valmistunut ajoissa, joten tänä vuonna kisa käytiin Vincan ja Ellidan kesken. Jos Lumikin venyneestä kevätkunnostuksesta haluaa jotain positiivista hakea, niin sen seurauksena Ellidaan saatiin Picun ja Jyrkin myötä pitkästä aikaa täysimääräinen kisamiehistö. Myös Vincassa oli kolmen hengen miehistö, mutta siellä tuo määrää ei taida aivan riittää täyden miehistön määritelmään.

Yöpurjehduskilpailun sää oli taas kerran oikein hyvä. Poutaa, tuuli pääosin koillisesta ja voimakkuus suunnilleen 2-5 m/s. Enemmänkin olisi saanut tuulla, mutta kyllä tuollakin vienolla puhurilla eteenpäin päästiin. Kisa lähti käyntiin normaalisti eli Vinca lähti vauhdilla karkuun ja Ellida vähän rauhallisemmin perässä. Sivumyötäisellä päästiin Kytölle asti, josta alkoi puuduttava kryssi vasten vanhaa aallokkoa. Erityisesti tällä välillä olisi toivonut, että tuuli olisi ollut voimakkaampaa. Tammakarin viereiseltä tutkaheijastimelta päästiin kääntämään ensin myötäiselle ja Trutkobbenilta tiukalle slöörille, jota jatkui aina Rönnkobbenille asti. Sieltä heikon tuulen kryssi maaliin. Kaiken tämän Vinca teki niin paljon paremmin, että voitti tasoitetussa ajassa yli puolella tunnilla.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailuun saatiin tänä vuonna kaksi varsinaista osallistujaa, Lumikki ja Ellida, sekä kilpailun ulkopuolisena kilpailijana Tuomo Nota Benellä. Tuomo oli jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei muiden menojen takia pysty kilpailuun osallistumaan, mutta aikoo kilpailun ulkopuolisena kiertää radan aikaisemmin lauantaina. Lopulta Nota Bene ylitti lähtöviivan vain noin varttia ennen muita ja suunniteltua myöhäisemmäksi lähdön takia joutui kääntymään kotiin jo Rysäkarilta. Tuomaristo pohtii edelleen, pitäisikö veneen suoritus hylätä varaslähdön vai keskeyttämisen takia. Toisaalta täytyy antaa täysi tunnustus sitkeydestä ja hyvästä yrityksestä.

Kilpailun varsinainen startti oli hyvin rauhallinen. Heikko koillistuuli, jonka avulla Nota Bene pääsi lähtöalueen läpi, heikkeni entisestään ja lähtöhetkellä oli melkein tyyntä. Sen verran ilma kuitenkin liikkui, että onnistuttiin kellumaan Småholmenin itäpuolelle, jossa tuuli kääntyi nopeasti idän ja kaakon välille ja voimistui noin 6 m/s, ehkä vähän ylikin. Lumikki otti paikkansa keulilla ja Ellida tarkkaili tilannetta vähän taaempaa.

Kilpailun aikana tuulen suunta oli sellainen, että reitille ei tullut ollenkaan varsinaista kryssiosuutta. Kaksi osuutta sivutuulta tai sivuvastaista ja Melkiltä maaliin selkeä myötätuuli. Ellida nosti spinnun Melkillä ja tuli sen vauhdittamana maaliin asti. Lumikki ei sen sijaan spinnua käyttänyt ja tämä saattoi olla ratkaiseva kilpailun kannalta, sillä tuloslaskennan jälkeen Ellida voitti runsaalla kolmella minuutilla. Olkoon tämä opetuksena kilpapurjehtivalle nuorisolle, että kyllä kaikkea kalustoa pitää tilaisuuden tullen käyttää.

Perinteisellä kotiseutukierroksella Tapiolan keskustassa ja sen lähiympäristössä saatiin tänä vuonna hoidettua yksitoista rastia. Rasteilla oli odotusten mukaisesti aika väljää, joten eiköhän kierros saatu hoidettua koronaturvallisesti.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen kyselemällä ja netissä kaivelemalla onnistunut löytämään. Yhteenvetoon olen kerännyt kaikki ne suoritukset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut. Jos jotain tuloksia on jäänyt listaamatta, laittakaa viestiä niin tehdään yhteenvedon täydennys seuraavaan Bulletiniin.

Vincan kilpailukauden piti suunnitelman mukaan olla varsin aktiivinen, mutta alkukauden kisojen peruuntumisten takia jäljelle jäi vain kaksi syyskauden kilpailua. Ensimmäisenä oli elokuun lopussa purjehdittu Henri Lloyd Race, jonka ORC luokassa Vinca tuli toiseksi (2/13). Jälkimmäisenä kisana oli seitsemän lähdön ratakisa Gulf of Finland Race, josta tuloksena ORC luokan neljäs sija (4/8).

Kilpailukauden alun siirtyessä Merenhuiskeen (J/80) varustamossa panostettiin pohjan kunnostukseen ja kilpailukausi alkoi vasta elokuussa ensi alkuun KoPun tiistaikilpailuilla eli Tiistiksillä. Tuon kilpailusarjan kevätkausi peruttiin kokonaan, joten Merenhuiske ehti mukaan sarjan kaikkiin kuuteen osakilpailuun. Tuloksena erinomainen toinen sija (2/29) pienten veneiden luokassa ja yhteistuloksissakin se ylsi mitalisijoille eli kolmanneksi (3/41). Elokuun purjehdukset jatkuivat Helsinki-Tallinna Racella, jonka Finrating 3 luokassa se oli neljästoista (14/23). En tiedä, onko HTR:ssä aikaisemmin järjestetty paluukilpailua, mutta tänä vuonna sellainen järjestettiin. Kilpailu toimi itsepalveluperiaatteella, jossa kilpailijat ottivat oman aikansa maalina olleella Helsingin Kasuunilla ja lähettivät sen järjestäjille. Merenhuiske osallistui myös tähän ei niin vakavahenkiseen kisaa ollen neljäs (4/16).

Merenhuiskeen syyskuun ensimmäinen kilpailu oli NJK:n järjestämä DH (Double handed) kilpailu Björkholmen-Blekholmen. Miehistönä oli Antti Helelnne ja Jan Ode ja tuloksena kolmas sija FinRating 2 luokassa (3/9). Jan kunnostautui muutenkin DH kisoissa, sillä kesän alussa hän oli mukana VindUngenin (Finnflyer 36) miehistössä Bengtskär Runtissa. Vene tuli kolmanneksi Finrating 1 luokassa (3/15), mikä on kova suoritus reippaassa kelissä ajetussa 170 mailin kisassa.

Merenhuiskeen kauden loppuun mahtui vielä kaksi turkisaiheista kisaa. Ensin oli vuorossa Turkisregatta, jonka isojen veneiden FinRating luokassa se sijoittui neljänneksi (4/14) ja yhteistuloksissa kuudenneksi (6/26). Aikaisempien vuosien tapaan Merenhuiskeen kilpailukauden päätti Karvalakkikisa, josta tuloksena viides sija (5/13) FinRating 2 luokassa. Edellä mainittujen kilpailujen nimiin liittyen mietin vaan, että kuinkahan kauan kisoja voidaan järjestää noilla nimillä ennen kuin kettutytöt vaativat nimien muuttamista.

Edellä mainittujen Vincan ja Merenhuiskeen kilpailutulosten lisäksi löysin vielä kaksi avointen kisojen kilpailusuoritusta, jotka molemmat Helsinki-Tallinna Racessa. Jari Mieskosen GoodMood osallistui kisan DH (Double handed) luokkaan tuloksenaan kahdeksastoista sija (18/32). Kolmantena seuramme veneenä kisassa mukana ollut Tuomo Koutin Nota Bene 2 purjehti FinRating 2 luokassa sijoittuen kolmanneksitoista (13/27).

Siinä kaikki tämän kauden tuloksista. Toivottavasti ensi kaudella ollaan jo päästy koronataudin kanssa sellaiseen normaalitilaan, että kilpa- ja matkapurjehdusta voi taas harrastaa ilman rajoituksia.
t. Jari