En tiedä, onko normaalia kesää olemassakaan, mutta mennyt kesä ei ainakaan putoa siihen kategoriaa. Oli pitkää hellettä, Juhannusviikolla lumisateita ja joka välissä runsaasti ukkosia, joista jokainen merellä liikkuja sai varmasti osansa. Kaiken tämän keskellä harrastettiin myös jonkin verran kilpapurjehdusta, mistä yhteenveto seuraavassa. Ihan jo viran puolesta olisin mielelläni nähnyt kilpapurjehdusta harrastettavan vähän enemmänkin, mutta ehkä sitten taas ensi vuonna?

Yhteenvedon alkuun tulokset Westhouse Cupista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja loppuun luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup

Westhouse Cup koki tänä vuonna kohtalaisen takaiskun, kun Helsingin puolella alettiin järjestää vakavammin kilpapurjehdukseen suhtautuville suunnattua kaupallista iltapurjehdussarjaa juuri keskiviikkoiltaisin. Suurin osa viime vuosina runsaslukuisesta FE83-laivueesta siirtyi tuohon kilpailusarjaan ja ilmeisesti myös koko joukko muitakin veneitä. Tämä tietysti näivetti Westhouse Cupia selvästi ja osallistujamäärissä oltiin varmasti näiden keskiviikkokisojen historian pohjalukemissa. Kiinnostus keskiviikkokisoja kohtaan on tuntunut viime vuosina tasaisesti laskevan ja tällainen suurempi yksittäinen notkahdus tietysti pistää pohtimaan koko kilpailusarjan tulevaisuutta. Itse tyytyisin toistaiseksi ainoastaan pohtimaan ja tekemään muutoksia vasta myöhemmin. Mielestäni ainakin vielä ensi vuosi kannattaisi edetä vanhalla konseptilla.

Seuramme jäsenistä ilmeisesti kukaan ei siirtynyt uuteen kilpailevaan sarjaan, mutta siitä huolimatta osallistumisemme Westhouse Cupin kisoihin oli kohtalaisen vähäistä. Ainoastaan neljä venettä sai osallistumismerkintöjä. Kokonaiskilpailussa veneistämme parhaiten menestyi St. Olga, joka sivusi viime vuoden sijoitustaan sijoittuen pienten veneiden luokassa neljänneksi (4/15). Ellida nimellisesti paransi viimevuotisesta tulostaan sijoittumalla kahdenneksitoista (12/15), mutta valitettavasti todellisesta tason nostosta ei voida puhua. Isojen veneiden luokassa Lumikki ylsi sijalle yksitoista (11/17) ja vain yhteen kisaan osallistunut Merenhuiske, tänä vuonna taas tyypiltään J-80, sijalle viisitoista (15/17).

SMer-ranking

SMer-rankingin voiton vei ylivoimaisesti jo viidennen kerran peräkkäin St.Olga.

Jälleen kerran ahkeruus palkittiin – kuten oikein onkin – mutta ei Olgan menestys pelkästään siihen perustunut. Niinä keskiviikkoina, kun Olgalla oli SMer-rankingissä kilpailijoita, he hävisivät ainoastaan kerran koko kauden aikana. Onnittelut Petrille miehistöineen. Toisena rankingissa oli Lumikki, kolmantena Ellida ja neljäntenä Merenhuiske.

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet, varastaneet ja hylätyt hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Yhteistuloksiin on laskettu mukaan kymmenen osakilpailun pisteet. Yhden kesäkuun ja yhden elokuun keskiviikkokisan tulokset on jätetty pois SMer-rankingista, koska tuolloin ison ja pienen luokan veneet purjehtivat eri radat.

SMer ranking 2014 tulokset

Kilpailu St.Olga Lumikki Ellida Merenhuiske
14.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
21.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
28.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
4.6. DNC/2,5 OCS/1,5 DNC/2,5 DNC/2,5
11.6.
18.6. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
6.8. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
13.8. DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5
20.8.
27.8. 2/2 DNC/5 1/0,5 3/3
3.9. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
10.9. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
Yht. 10,5 22,5 29 31,5
Sij. I II III IV

 

Yöpurjehduskilpailu

Yöpurjehduskilpailu purjehdittiin tänäkin vuonna kahden vakio-osallistujan voimin oikein sopivassa yöpurjehdussäässä. Tuulta riitti pohjoisen ja idän väliltä 3-6 m/s koko kisan ajaksi ja keli pysyi kohtuullisen lämpimänä. Ei satanut vettä eikä varsinkaan lunta, kuten sitten seuraavana viikon alkupuolella.

Tämän vuoden yökisasta on jäänyt mieleen lähinnä kummankin veneen umpisurkea lähtö, mutta muuten yöpurjehduskilpailusta ei ole jäänyt kovin paljon muistikuvia. Tämä kertonee siitä, että suurin taktisiin oivalluksiin ei ollut sen paremmin syytä kuin mahdollisuuksiakaan. Toisaalta miehistön uppoutuminen keskusteluun ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista (jalkapallon MM-kisat) saattoi osaltaan hämärtää muistikuvia itse purjehdustapahtumasta. Jossain määrin tämä keskustelu häiritsi myös itse purjehdusta, sillä radan itäisimmän merkin kierron vedimme selvästi pitkäksi, kun unohdimme kääntää.

Yöpurjehduskilpailun voiton vei Lumikki luonnollisesti oivallisen purjehduksen, mutta myös Picun keväällä tekemän taktisen ratkaisun ansiosta. Piccu ilmoittautui kesän kisoihin ainoastaan pienemmällä keulapurjeella, minkä ansiosta Lumikin LYS-kerroin putosi yhdellä sadasosalla. Tuo kertoimen muutos toi Lumikille ratkaisevan edun, sillä aiemmin käytetyllä LYS-luvulla Lumikki olisi jäänyt tasoituslaskennassa Ellidan taakse. Onnittelut Piculle miehistöineen paitsi hyvästä purjehduksesta myös rohkeasta taktisesta valinnasta.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailuun saatiin taas tänä vuonna mukaan peräti kolme venettä, kun vakio-osallistujien lisäksi myös Vinca lähti mukaan kilpailuun peräti suurehkolla neljän hengen miehistöllä. Myös muut veneet, Lumikki ja Ellida, olivat onnistuneet miehistön värväyksessä, joten yksinpurjehtijoita ei tänä vuonna radalla nähty.

Kilpailupäiväksi oli ennustettu varsin heikkoa koillisen puoleista tuulta, joten kipparikokouksessa sovittiin purjehdittavaksi lyhennetty rata, jossa Melkki jätettiin kiertämättä ja kotia kohti käännyttiin jo Rysäkarilta. Tuulta oli lopulta vähän enemmän kuin oli ennustettu, mutta muutamat Vincan ja Lumikin kohdalle osuneet paikalliset pläkät saivat radan tuntumaan aivan riittävän pitkältä. Noiden pläkien ansiosta Ellida nousi takaa muiden kanssa sopivasti näköetäisyydelle, joten kilpailun loppuosassa oli poikkeuksellisen paljon oikeaa kilpailun tuntua. Tämähän on tietysti kaikin puolin kannatettavaa, sillä keskinäinen taitojen mittelö tunnetusti lisää seuran jäsenistön yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteishenkeä. Omasta mielestäni kaikkein parasta on tietysti se, kun tällainen mittelö tapahtuu kilpailun loppupuolella, jolloin pienten veneiden mahdollisuudet tasoituskilpailuissa oleellisesti paranevat. Juuri näin kävi tänä vuonna ja Ellida voitti melkein vartin erolla. Vinca tuli toiseksi ja Lumikki kolmanneksi.

Kolmioratakilpailuun olennaisena osana kuuluva kotiseutukierros Tapiolan äärimmäisessä keskustassa tuotti tänä vuonna yhdeksän suoritusmerkintää. Aivan kohtuullinen suoritus ottaen huomioon, mitä Tapiolan keskustalla on näinä päivinä tarjottavana.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen netissä surffailemalla onnistunut löytämään. Tänä vuonna saldo tuntuu kovasti vähäiseltä, mikä saattaa tietysti johtua puutteellisesta googletuksesta.

Yhteenvetoon on pyritty keräämään kaikki ne kilpailutulokset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

X-99 Vincan kilpailukausi alkoi perinteiseen tapaan toukokuun loppupuolella HSS Olympic Classic Cupissa, josta tuloksena voitto (1/5). Myös kevätkauden toinen rankingkisa, WB Sails round the buoys race, päättyi voitollisesti (1/6). Elokuussa purjehditussa X-99:en Luokkamestaruuskilpailussa Vinca tuli kolmanneksi (3/6). Espoon GB:n peruunnuttua otettiin X-99 rankingiin korvaavaksi kilpailuksi Henri Lloyd Race. Tähän ei kuitenkaan saatu muita X-99:jä innostumaan, joten Vinca joutui lopulta kilpailemaan LYS:in puolella, mikä sekin supistui vain kahden veneen kisaksi. No, voitto tästä parikilpailusta kuitenkin. Kilpailukauden päätti SPS X-99 Ranking kisa, jossa Vinca tuli toiseksi (2/3). Tämän vuoden X-99 rankingissa Vinca oli toinen.

Muiden venekuntien suorituksista avoimissa kisoissa olen löytänyt vain yksittäisiä merkintöjä. Kari ja Jari Latvalahden Time Off osallistui Espoo-Suursaari Racen LYS 2 luokkaan tullen sijalle 17(/19). Merenhuiske (tässä tapauksessa X-99) osallistui Vincan tavoin X-99-rankingin toiseen osakilpailuun, WB Sails round the buoys raceen, sijoittuen kolmanneksi (yksi lähtövoitto!). Cejulix osallistui tietääkseni Hangossa järjestettyyn X-Cupiin, mutta tuloksia tästä en ole onnistunut netistä kaivamaan. St Olga kävi ilmeisesti kerran kokeilemassa Twilight Race sarjaa ja saavutti sillä sijan 6(//9). FE83-rankingissa St Olga oli tänä vuonna seitsemäs (7/15).

Siinä kaikki, mitä tällä hetkellä tiedän seuramme venekuntien ponnisteluista kilpapurjehduksen saralla menneenä kesänä.

t. Jari

Vastaa