Menneiden aikojen Metsäradiota mukaillen voisi todeta, että taas on vuosi vierähtänyt edellisestä kisayhteenvedosta. Kovin nopeasti tuntuvat nämä vuodet nykyään vierivän. Asiasta valittaminen ei kuitenkaan auta, joten ei tuhlata siihen tämän enempää aikaa, vaan siirrytään asiaan eli kilpailutuloksiin. Seuraavassa tulokset Westhouse Cupista, seuran sisäisistä kilpailuista ja lopussa luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup
Westhouse Cupissa palattiin jossain määrin vanhoihin hyviin aikoihin, kun osakilpailujen määrä saatiin taas kahteentoista. NJK liittyi järjestävien seurojen joukkoon, mikä saattoi helpottaa kilpailusarjan järjestelyjä, mutta valitettavasti se ei näkynyt osallistujamäärissä. Keskiviikkokilpailuilla ei vain näytä enää olevan sellaista vetovoimaa kuin neljännesvuosisata sitten. Kuulostaa jotenkin kaukaiselta ajalta, vaikkei se oikeasti ole.

Seuramme veneistä Leviatan osallistui ainoana veneenä kaikkiin lähtöihin ja tuloskin oli loistava. Pienen luokan kärjessä oli kaksi venettä selvällä erolla muihin ja näistä kahdesta Leviatan korjasi potin niukalla puolen pisteen erolla. Onnea Henrille miehistöineen hienosta voitosta. Muista edustajistamme pienten veneiden luokassa oli St.Olga kuudes (6/17), Happy kolmastoista (13/17) ja Ellida perinteeksi muodostuneella yhden keskiviikon purjehduksella koko joukon viimeinen. Tulipahan miehitettyä sarjataulukon ääripäät seuramme veneillä. Suurten veneiden luokassa oli Lumikki kymmenes (10/12) ja Merenhuiske yhden keskiviikon vierailulla kahdestoista (12/12).

Näissä kesän kilpailujen yhteenvedoissa olen harvemmin muistanut jakaa kiitoksia kilpailujen järjestäjille, mutta nyt kyllä täytyy. Petri Sane on jo kilpailuohjeenkin mukaan yksin vastannut koko kilpailun hallinnosta, joten hänelle suuret kiitokset hyvin tehdystä työstä. Eri keskiviikkojen lähetysorganisaatiossa on ollut mukana myös muita seuramme jäseniä, josta heille luonnollisesti myös lämpimät kiitokset. Päälle vielä pieni kumarrus.

SMer-ranking
Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja muut erikoismerkinnän saaneet hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Kiinnostuneille tiedoksi, että Leviatanin kohdalla taulukossa oleva merkintä OCS tarkoittaa varaslähtöä ja harvinaisempi RAF (Retired after finishing) keskeyttämistä maaliin tulon jälkeen, mikä käytännössä tarkoittaa suoraselkäistä kilpailussa tapahtuneen sääntörikkomuksen myöntämistä maaliin tulon jälkeen. Kuten tarkkaavainen lukija havaitsee, DNC on taulukossa useimpien kohdalla yleisin merkintä, mikä kielii kohtalaisen vaatimattomasta osallistumisaktiivisuuden tämän vuoden keskiviikkokilpailuihin. Tuloslaskennassa on mukana kymmenen parhaiten menneen kisan tulokset eli yhteispisteissä on huomioitu kaksi poisheittolähtöä.

SMer-ranking 2017
Kilpailu Leviatan St.Olga Happy Lumikki Merenhuiske Ellida
17.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
24.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
31.5. 1/0,5 DNC/4 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
7.6. 1/0,5 DNC/4 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
14.6. OCS/3 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
21.6. 1/0,5 2/2 3/3 DNC/5 DNC/5 DNC/5
9.8. 1/0,5 3/3 5/5 2/2 4/4 DNC/7
16.8. 1/0,5 DNC/4 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
23.8. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4 DNC/4
30.8. 1/0,5 3/3 DNC/6 2/2 DNC/6 4/4
6.9. 1 .lähtö RAF/1,5 1/0,5 DNC/4 DNC/4 DNC/4 DNC/4
6.9. 2. lähtö 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4 DNC/4
Yht. 5 22 28 33 39 39
Sij. I II III IV V V

Voittajana jälleen tänä vuonna Leviatan, toisena St. Olga, kolmantena Happy, neljäntenä Lumikki ja jaetulla viidennellä sijalla Merenhuiske ja Ellida.

Yöpurjehduskilpailu
Yöpurjehduskilpailu jäi tänä vuonna järjestämättä, kun perinteisistä osallistujista Lumikin uusi masto ei ollut vielä purjehduskunnossa ja Vinca oli Avomeri SM-kisoissa. Tämä jätti Ellidalle portin auki helppoon voittoon, mutta kun miehistö hylkäsi eikä sitä paitsi edes tuullut, jäi sekin helppo voitto realisoitumatta. No, olisihan se ollut aika noloa voittaa tuolla tavalla.

Kolmioratakilpailu
Yöpurjehduskilpailua meni tänä vuonna mönkään, mutta onneksi Kolmioratakilpailu saatiin sentään tänä vuonna järjestettyä. Mukana tällä kertaa kolme venettä – Vinca, Lumikki ja Ellida – ja sää mitä parhain purjehduskilpailua varten. Pääosin lännen puoleinen tuuli oli melko puuskittaista ja nopeudeltaan suurin piirtein 6-10 m/s. Ratana oli taas perinteinen saaristokolmio, jossa kolmion kärkinä olivat Småholmenin poijualue, Kytön pohjoisviitta ja Melkki.

Kilpailu lähti käyntiin aivan odotusten mukaisesti. Vinca lähti vetämään joukkoa, Lumikki aika lähellä perässä ja Ellida hyvissä tarkkailuasemissa vähän etäämmällä. Myötätuuliosuudella Vinca alkoi selvemmin kiriä karkuun, mutta Melkin jälkeen sen pitkäksi venähtänyt kryssi tasoitti tilannetta ja maaliin Vinca ja Lumikki saapuivat vain noin 20 sekunnin erolla. Ellidan maaliin tuloa saatiin sitten odotella runsaat puoli tuntia, mikä tasoitusten kannalta oli aivan liikaa. Tasoitusten jälkeen Lumikki oli selvä voittaja, Vinca toinen ja Ellida kolmas. Viimeistä sijaamme voisi selitellä Rysäkarin ja Melkin välillä revenneellä spinnulla, mutta ei se purjehdus nyt muutenkaan ihan nappiin mennyt. Toivottavasti tuleva spinnu on yhtä hyvä kuin edellinen, että tulevina vuosina kisoissa on edes pientä toivoa.

Perinteisellä kotiseutukierroksella Tapiolan hitaasti remonteista elpyvässä keskustassa ja sen lähiympäristössä saatiin tänä vuonna kaksitoista suoritusmerkintää, joista viisi pienpanimotapahtuman teltassa.

Avoimet kilpailut
Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen kyselemällä ja netissä kaivelemalla onnistunut löytämään. Valitettavasti vain tulosten löytäminen netistä tuntuu nykyään vähän haastavalta. Innostus pursiseurojen sivustojen ylläpitämiseen on selvästi hiipunut ja läheskään kaikkia tuloksia ei vaivauduta laittamaan nettiin. Yhteenvetoon olen kerännyt kaikki ne suoritukset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Kun X-99-veneiden yksityyppikilpailut ovat ainakin toistaiseksi hiipuneet, osallistui Vinca menneellä kaudella ainoastaan tasoituskilpailuihin, joissa tasoitusluokkana oli lähinnä ORCi. Kesän ensimmäisenä kilpailuna oli WB Sails Round the Buoys Race, jossa kausi alkoi lupaavasti toisella sijalla (2/8). Seuraava kisa oli sen sijaan pettymys, sillä Baltic offshore week:lla (Avomeri-SM) oli Vinca tulosluettelossa yhdestoista (11/15).  Loppukauden kilpailut palauttivat taas vähän uskoa Henri Lloyd Racen toisella (2/8) Gulf of Finland Racen kolmannella (3/6) sijalla. Kilpailukausi päättyi LYS-tasoituksilla purjehdittuun KoPun Karvalakkikisaan. Tuloksena LYS2:n neljäs sija (4/9).

Merenhuiske (J/80) osallistui ainakin kolmeen avoimeen kilpailuun. Kilpailukausi alkoi Emäsalon lenkillä, jonka LYS1-luokassa se tuli kolmanneksi (3/5). Syyskaudella kisaaminen jatkui Helsinki-Tallinna Racessa, jossa luokkana oli LYS2 ja sijoitus kymmenes (10/30). Merenhuiskeen kausi päättyi Vincan tavoin Karvalakkikisaan, jossa se oli LYS3:n seitsemäs (7/12). Näiden kolmen erillisen kisan lisäksi Merenhuiske oli mukana KoPun järjestämässä Tiistaikilpailujen sarjassa, jossa se oli puolustamassa viimevuotista pienen luokan voittoaan. Viime vuoden voitto jäi vuoden takaisessa kisayhteenvedossa noteeraamatta – sorry siitä – mutta ehkä voitosta voi näin voimakkaasti myöhässäkin onnitella. Voiton puolustaminen ei ihan onnistunut, mutta tuloksena kuitenkin aivan kelvollinen pienen luokan viides sija (5/32).

Keskiviikkokisojen lisäksi H-vene Leviatan osallistui Hangon Regattaan, josta tuloksena seitsemäs sija (7/22). Sarjaan kuului myös yksi lähtövoitto, joka yksistään on jo pienen juhlinnan aihe.