KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2006

Näin seuran juhlavuonna saattaisi kuvitella tai ainakin toivoa, että kaikenlainen purjehdusaktiviteetti olisi noussut jotenkin erityisen korkealle tasolle. Kilpapurjehdussektorilla näin ei valitettavasti kuitenkaan näytä käyneen, pikemminkin aktiivisuudessa on havaittavissa hienoista laskua edellisiin vuosiin verrattuna. Suurin syy tähän lienee yleinen ajanpuute, joka tuntuu vaivaavan itse kutakin ja pakottaa tekemään valintoja vapaa-ajan vieton suhteen, mutta täysin ei voi seuran kilpapurjehdusorganisaatiokaan paeta vastuutaan tässä asiassa. Alkaisikohan olla henkilövaihdosten aika? Luotan, että seuran hallitus tekee asiasta oikeat johtopäätökset ja ryhtyy jämäkästi vaadittaviin toimiin.

Kokonaan kilpailemista ei luonnollisestikaan ole lopetettu, joten ohessa yhteenveto kesän kilpailutuloksista siinä laajuudessa kuin ne tällä hetkellä ovat tiedossani. Ensin alkuun Westhouse Cup ja seuran sisäiset kilpailut ja loppuun luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien saavutuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup

Westhouse Cup eli perinteisemmältä nimeltään EWES-ranking sujui taas suuremmitta kommelluksitta viime vuosina vakiintuneeseen tapaan. Kaikki 12 lähtöä saatiin menestyksellisesti ajettua loppuun asti, mikä kilpailusarjan historiassa on jopa jossain määrin harvinaista. Järjestelyjen onnistumisesta kertoo mielestäni myös se, että tulosluetteloissa oli taas tänä vuonna muutama OCS ja DSQ merkintä kertomassa siitä, että ainakin joihinkin havaittuihin sääntörikkomuksiin on puututtu. Näin pitää ollakin, sillä vaikkei tällaisiin harjoituskilpailuihin pitäisi suhtautua liian vakavasti, ilman sääntöjä niistä katoaa mielekkyys.

Westhouse Cupiin osallistui tänä vuonna kaikkiaan 28 venettä isojen veneiden ja 23 pienten veneiden luokkaan eli osallistujamäärät jonkun verran pienenivät viime vuoteen verrattuna. Valitettavasti myös SMerin panos pieneni suurin piirtein samassa suhteessa, sillä SMer-kippareiden alaisuudessa kilpailusarjaan osallistui tänä vuonna kaikkiaan viisi venettä ja näistäkin vain kolme osallistui yli puoleen kilpailuista. Lopputuloksissa veneet päätyivät kutakuinkin viimevuotisille sijoilleen. Elixir tuli isojen veneiden luokassa viidenneksi, Merenhuiske oli yhdestoista ja Lumikki viidestoista. Pienten veneiden puolella Ellida oli seitsemästoista ja St.Olga kahdeksastoista. Smer-rankingin lopputulos oli taas kerran niin odotusten mukainen, että palkintojenjaon olisi yhtä hyvin voinut suorittaa jo purjehduskauden avajaisissa. Vai voiko joku tosissaan väittää hämmästyvänsä kuullessaan Elixirin suvereenista voitosta? Merenhuiske oli yhtä selkeästi kakkonen ja kolmanneksi tuli Lumikki. Häntäpään kamppailussa sijat menivät eri päin kuin Westhouse Cupin puolella eli St. Olga tuli neljänneksi ja Ellida viidenneksi. Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet, varastaneet ja hylätyt hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Yhteistuloksiin on laskettu mukaan kymmenen parhaiten menneen osakilpailun pisteet.

SMer-ranking 2006
Kilpailu Elixir Merenhuiske Lumikki St.Olga Ellida
17.5. DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
24.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
31.5. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
7.6. 1/0,5 2/2 DNC/5 3/3 DNC/5
14.6. DNC/5 1/0,5 2/2 DNF/4 DNC/5
2.8. DNC/5 2/2 1/0,5 3/3 DNC/5
9.8. 1/0,5 2/2 DNC/5 3/3 DNC/5
16.8. 1/0,5 3/3 2/2 4/4 DNC/6
23.8. 1/0,5 DNC/4 DNC/4 DNC/4 2/2
30.8. 1/0,5 DNC/5 2/2 3/3 DNC/5
6.9. DNC/4 2/2 DNC/4 DNC/4 1/0,5
13.9. 1/0,5 3/3 DNC/6 DNF/5 2/2
Yht. 10.5 19.5 28.5 33 33.5
Sij. I II III IV V


Yöpurjehduskilpailu

Yöpurjehduskilpailu purjehdittiin tänä vuonna poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa. Lounaistuuli puhalteli aivan loppusuoraa lukuun ottamatta noin 5 m/s nopeudella ja ilmakin oli lämmin. Tuolloin kesäkuussa ei tosin vielä aivan niin lämmin kuin myöhemmin kesällä, mutta muistaakseni koko kisan pystyi selvittämään ilman takkia piposta ja hanskoista nyt puhumattakaan.

Erinomainen sää ei valitettavasti ollut onnistunut houkuttelemaan paikalle kuin lajin fanaattisimmat harrastajat, joiksi jo pitkän ajan tilastojen perusteella voidaan luokitella Lumikin ja Ellidan miehistöt (tai ainakin kipparit). Tänä vuonna tasaiset olosuhteet eivät tarjonneet erityisiä mahdollisuuksia taktisille oivalluksille, joten kilpailu ratkaistiin oikeastaan pelkällä venevauhdilla. Koska näkit valitettavasti tarttuvat veneen (tai joidenkin valikoitujen veneiden) pohjaan vasta loppukesästä, Lumikin vauhti oli kohdallaan ja se voitti kilpailun tasoitetuissa ajoissa noin 10 minuutin erolla. Toisaalta purjehdus hämärässä kesäyössä on aina sykähdyttävä kokemus, joten kyllä toiseksikin tulleen veneen miehistöllä oli olo kuin voittajilla.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailu purjehdittiin niinikään erinomaisissa kelissä elokuun viimeisenä viikonloppuna olosuhteisiin nähden valitettavan vähäisellä osallistujamäärällä. Mukaan lähtivät Lumikki, Alisa ja Ellida. Alisa oli viime vuosien tapaan liikkeellä kahdesta kokonaisesta perheestä muodostuvalla kahdeksan hengen miehistöllä, jonka keski-ikä oli varsin alhainen. Muilla oli lukumääräisesti vähäisemmät, mutta keski-iältään aavistuksen verran varttuneemmat miehistöt. Lumikin venekunnalle täytyy erikseen antaa tunnustusta siitä, että se ylipäätään lähti mukaan kisaan, vaikka kippari tiesikin todellisen kilpailemisen täysin toivottomaksi näkin peittämän pohjan takia.

Kilpailussa purjehdittiin perinteinen saaristokolmiorata, jonka kääntömerkkeinä olivat Kytön luona oleva pohjoisviitta ja Melkin saari. Alisa otti parhaan startin ja purjehti saman tien muista karkuun näkkien riivaaman Lumikin joutuessa tyytymään vain rahtusen Ellidaa parempaan vauhtiin. Tällainen ylivoima saattoi tuudittaa Alisan turhaan rauhallisuuteen, minkä seurauksena se nosti spinaakkerin vasta Kytöltä alkaneen slööriosuuden puolivälissä. Tämä oli ilmeisesti kilpailun kannalta ratkaisevaa, sillä Ellida nosti spinnunsa heti Kytöllä ja pystyi näin ottamaan kaiken ilon irti pitkästä slööristä. Maalissa Ellida oli Alisaa tasoitetussa ajassa noin kuusi minuuttia nopeampi ja uskon suurimman ansion tuosta lankeavan uutteralle spinnun käytölle. Alisa siis lopputuloksissa toinen ja Lumikki kolmas.

Kolmioratakilpailuun yleensä yhdistyvä Tapiolan keskustan elämysosuus jouduttiin päällekkäisvarausten vuoksi siirtämään kahdella viikolla, mikä jossain määrin saattoi pudottaa tulostasoa. Kolmetoista rastimerkintää on kuitenkin kelpo suoritus ottaen huomioon muutaman rastin niukka missaaminen osittain osallistujista riippumattomista syistä.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin ne ovat tiedossani. Yhteenvetoon on pyritty keräämään kaikki ne kilpailutulokset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut. Tähän yhteenvetoon olisi varmasti ollut paikallaan keräillä myös seuramme jäsenten osallistumisia gasteina eri kilpailuihin, mutta ajanpuutteen vuoksi en ole näitä suorituksia ryhtynyt selvittämään.

Seuramme Louhi-purjehtijat Tuomas Rytikangas ja Jussi Heikkilä kisasivat suunnilleen samaan tahtiin – sekä määrällisesti että tuloksellisesti – kuin edellisenäkin kesänä. Kumpikin aloitti kilpailukautensa Suunto Cupissa, jossa Tuomaksen Sunstreaker sijoittui toiseksi (2/5) ja Jussin Day Dream neljänneksi. Sunstreaker kisasi seuraavan kerran Eestin mestaruuskilpailuissa, mistä tuloksena kolmas sija (3/9), ja Day Dream puolestaan viikkoa myöhemmin voitollisesti HTPS:n vuosipäiväkilpailussa (1/3). Hangon Regatassa Sunstreaker tuli seitsemänneksi (7/12). Elokuun alkupuolella järjestetyt SM-kisat menivät kummaltakin varsin kohtuullisesti. Tänä vuonna oli Sunstreakerin vuoro yltää lähelle mitalisijoja viidenneksi (5/18) Day Dreamin tullessa kahdeksanneksi. Elokuun lopussa Day Dream osallistui vielä Musto Classic Regattaan sijoittuen yhdeksänneksi (9/12). Louhien rankingissa Tuomas sijoittui neljänneksi ja Jussi kahdeksanneksi. Näiden sijoitusten perusteella kummallakin on osallistumisoikeus ensi kesänä Hangossa järjestettäviin Louhien EM-kilpailuihin, joten ensi vuonna on lupa odottaa tavallista voimakkaampaa panostusta kisaamiseen.

Markku Hentisen kipparoiman Vincan kauden päätavoitteena olivat Öölannissa purjehditut X-99 luokan PM- ja MM-kisat. Noista kisoista on tulossa oma erillinen raporttinsa myöhemmin, mutta luetellaan seuraavassa lyhyesti venekunnan muut edesottamukset menneeltä kesältä. Kilpailukausi alkoi Suunto Cupilla, josta tuloksena kolmas sija (3/8). Seuraavana vuorossa olivat Luokkamestaruuskilpailut, joissa kipparina toimi Markku Mikkola päätoimisen kipparin ollessa työmatkalla. Tuloksena tuosta kilpailusta kuudes sija (6/13). Tämän jälkeen vuorossa olivatkin sitten Öölannin kilpailut, joista PM:ssä sijoitus oli kymmenes (10/18) ja MM:ssä kahdeskymmenesneljäs (24/36). Loppukaudesta Vinca osallistui vielä kahteen kilpailuun. Espoo GB:ssä sijoitus oli toinen (2/8) ja Henri Lloyd Racesta tuli ylivoimainen voitto (1/6).

Kauden onnistujiin kuului jälleen kerran Elixir, joka jatkoi mainiota sarjaansa Gotland Runtissa sijoittumalla tällä kertaa kolmanneksi (IMS 2, 3/30). Tämä oli jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun venekunta yltää kisassa mitalisijoille. Ykkössija vain valitettavasti vielä puuttuu, mutta toivottavasti asia saadaan paikattua jo ensi vuonna. Runtin lisäksi Elixir osallistui menneenä kesänä Volvo Suursaari Raceen (kaupallistettu versio Espoo-Suursaari Racesta), jossa sijoittui kolmanneksi IMS2-luokassa (3/21). Myös kauden kolmannessa avoimessa kilpailussaan Helsinki Tallinna Racessa Elixir pääsi palkintopallille sijoittuessaan LYS1:ssä toiseksi (2/31).

Muiden seuramme veneiden kilpailuista menneenä kesänä on tiedossani vielä Merenhuiskeen, Nieidan ja Ellidan edesottamukset. Merenhuiske teki näistä suurimman ponnistuksen osallistumalla Volvo Suursaari Raceen, mitä J/80 tyyppisellä kajakilla voidaan pitää jo melko vaativana urheilusuorituksena. Tuloksena seitsemästoista sija IMS 2 luokassa (17/21). Tämän lisäksi Merenhuiske oli viime vuosien tapaan mukana Helsinki Tallinna Racessa, jonka avoimessa luokassa se tuli toiseksi (2/3). Trimaraani Nieida osallistui niinikään kahteen avoimeen kisaan, joista ensimmäisenä oli Sulkaniemen Rapuseiluu. Tuloksena kuudes sija (6/7). Toisena kilpailuna oli kovatuulinen Henri Lloyd Race, jonka Nieida joutui kalustovaurioiden vuoksi keskeyttämään. Onneksi ei kuitenkaan mitään vakavampaa, kuten kippari asiaa rannassa kommentoi, kun vene ei uponnut ja mastokin pysyi pystyssä. Ellidan panostus avoimiin kilpailuihin rajoittui Syysseilaukseen, josta aluksen 20000 meripeninkulman juhlien ohella saavutukseksi jäi kunniakas yhdestoista sija (11/14).

Kevytvenepuolelta ainoasta tietooni tulleesta seuran jäsenten kilpailusuorituksesta vastasi Markku Hentinen osallistumalla 29er-luokan avoimiin Junior SM-kilpailuihin (ilmeisesti koska melkein koko muukin perhe teki niin). Lapset – sen paremmin omat kuin muidenkaan – eivät kunnioittaneet vanhempaa purjehtijaa kilparadalla ja tuloksena sija 12 (12/13). Mihin tämä maailma on oikein menossa, kun edes herramieslajina pidetyssä purjehduksessa vanhempia ihmisiä ei kohdella tuon paremmin.

Turhan ihmettelyn välttämiseksi mainittakoon avointen kilpailujen listan lopuksi vielä, että seurallamme ei tänä vuonna ollut edustusta Viaporin Tuopissa, mutta toivoa paremmasta tulevaisuudesta ei ole kokonaan hylätty.