Oikein mukava purjehduskesä taas kerran takana ja perinteitä noudattaen on aika tehdä yhteenveto menneen kesän kilpapurjehdustuloksista. Alkuun tulokset Westhouse Cupista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja loppuun luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup

Westhouse Cupista voidaan sanoa, että ei mitään uutta auringon alla. Hyvin samanlainen kesä oli kuin edellisinäkin vuosina. Ison ja pienen luokan välistä rajaa oli täksi vuodeksi nostettu jonkin verran, mikä vaikutti oikein hyvältä ratkaisulta. Muutamat aiemmin isossa luokassa purjehtineet veneet tuntuivat tosiaan sopivan pieneen luokkaan paremmin kuin isoon. Järjestelyissä ei muutenkaan ollut valittamista. Pienen luokan viimeinen lähtö hylättiin virheellisestä radan lyhennyksestä johtuen, mutta eipä sitäkään nyt niin suurena virheenä voi pitää. Tekevälle sattuu.

Osallistumisemme keskiviikkokilpailuihin oli jonkin verran viime vuosia aktiivisempaa, sillä kaikkiaan kuusi venettä sai osallistumismerkintöjä. Osallistuminen olisi tietysti voinut olla aktiivisempaakin – osallistumiskertoja venekuntaa kohti ei kertynyt kovin paljon – mutta ollaan nyt tyytyväisiä edes osallistujien kasvaneeseen määrään.

Kokonaiskilpailussa veneistämme parhaiten menestyi St. Olga, joka paransi viime vuoden sijoitustaan pykälällä sijoittuen pienten veneiden luokassa neljänneksi (4/22). Ellidakin säilytti viimevuotiset asemat ja puolusti viime vuoden viidettätoista sijaa menestyksekkäästi (15/22). Isojen veneiden luokassa puolestaan Cejulix onnistui säilyttämään edellisen vuoden tasonsa tullen yhdeksänneksi (9/19). Muista osallistujistamme Vinca oli kahdestoista (12/19), Lumikki kolmastoista (13/19) ja vain yhteen kisaan osallistunut Merenhuiske kahdeksastoista (18/19).

SMer-ranking

SMer-rankingin voiton vei ylivoimaisesti jo neljännen kerran peräkkäin St.Olga.

Osittain Olgan ylivoimaa selittää muita suurempi osallistumisaktiivisuus, mutta ei Olgan voitto missään nimessä pelkästään siihen perustunut, kuten voi päätellä myös sen Westhouse Cupin neljännestä sijasta. Onnittelut Petrille miehistöineen. Toisena rankingissa oli CejuliX, kolmantena Lumikki, neljäntenä Vinca, viidentenä Ellida ja kuudentena Merenhuiske.

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet, varastaneet ja hylätyt hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Yhteistuloksiin on laskettu mukaan kymmenen parhaiten menneen osakilpailun pisteet. Viimeistä osakilpailua ei laskettu mukaan tuloksiin, koska se jouduttiin hylkäämään pienen luokan osalta.

Kilpailu St.Olga CejuliX Lumikki Vinca Ellida Merenhuiske
15.5. 2/2 DNC/4 DNC/4 1/0,5 DNC/4 DNC/4
22.5. 2/2 DNC/4 DNC/4 1/0,5 DNC/4 DNC/4
29.5. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4 DNC/4
5.6. 3/3 1/0,5 DNC/5 DNC/5 DNC/5 2/2
12.6. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
19.6. DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2
7.8. DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2 DNC/2
14.8. 1/0,5 DNC/4 2/2 DNC/4 DNC/4 DNC/4
21.8. DNC/2,5 DNC/2,5 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
28.8. 1/0,5 2/2 4/4 DNC/6 3/3 DNC/6
4.9. 1/0,5 DNC/5 2/2 DNC/5 3/3 DNC/5
11.9.
Yht. 13 25,5 27 28 31 32
Sij. I II III IV V VI

 

Yöpurjehduskilpailu

Yöpurjehduskilpailu saatiin purjehdittua tänäkin vuonna, vaikka aika tiukoille se meni. Ensin kilpailua siirrettiin vuorokaudella, että kilpailuun saataisiin edes jokunen osallistuja ja lopulta lähtöaikaakin piti vielä myöhäistään, että kevätkunnostusta viimeistelevä ja moottorin jäähdytysongelmista kärsinyt Lumikki ehtisi myös starttiin. Ellidan, kilpailun toisen osallistujan, tilanne ei ollut kovin paljon parempi, sillä ison puomi saatiin kauden alun kunniaksi paikalleen vasta iltaseitsemän aikoihin. Kevätkunnostuksesta johtuvan uupumuksen vuoksi kipparikokouksessa päätettiin purjehtia lyhennetty rata, vaikka tuuli näyttikin mahdollistavan pidemmänkin purjehduksen.

Sää yöpurjehduskilpailussa oli oikein mainio. Puolipilvinen taivas ja päivällä puhallellut kova puuskittainen tuuli oli rauhoittunut starttiin mennessä noin 6-8 m/s ja rauhoittui edelleen kilpailun aikana. Kytön jälkeen oltiin jo varmaan alle 5 m/s ja paluumatkalla Miessaarenselällä tuulta oli enää alle 3 m/s. Maalilinjalla Småholmenin suojassa oli tyypilliseen tapaan aivan tyyntä.

Kilpailu sujui ilman suuria kommelluksia ja maalissa varmasti useammankin tarkistuslaskennan jälkeen Ellida todettiin voittajaksi niukalla kahdeksan sekunnin marginaalilla. Hyvä, että kilpailun tiukkuus ei ollut tiedossa purjehduksen aikana, sillä siinä tapauksessa loppusuoran kelluminen kohti maalia olisi saattanut olla melko stressaavaa. Ellidan voitto voidaan varmasti suurelta osin laskea viime keväänä hankitun uuden ykkösgenuan ansioksi. Myös sinnikäs spinnuttelu Kytöltä maaliin asti välillä hyvinkin tiukalla slöörillä saattoi edesauttaa voittoon tai ehkä voitto tuli siitä huolimatta.

Kolmioratakilpailu

Kolmioratakilpailuun saatiin tänä vuonna mukaan peräti kolme venettä, kun vakio-osallistujien lisäksi myös Vinca osallistui kilpailuun peräti suurehkolla kolmen hengen miehistöllä. Lumikin ja Ellidan kipparit oli tällä kertaa jätetty yksinpurjehtijoiksi. Sää oli taas oikein mainio tällaiseen purjehdustapahtumaan. Edellisen illan ennusteen mukaan piti tuulen olla heikkoa, mutta toteutunut 5-8 m/s idän ja koillisen välinen tuuli teki kisasta lopulta oikein mukavan ja melko nopean.

Kilpailu kulku noudatti hyvin ennakko-odotuksia. Vinca lähti heti startista vetämään joukkoa, Lumikki peesasi kohtalaisen lähellä ja Ellida jätettiin yksikseen nauttimaan elokuun viimeisen päivän purjehduksesta. Tai ei siinä kovin yksin päässyt olemaan, sillä harvoin on Espoon ja Helsingin edustan vesillä käynnissä yhtä aikaa niin monta purjehduskilpailua. Kääntömerkkinä olleella Kytön pohjoisviitalla meinasi tulla suorastaan ahdasta, kun viitta oli myös jonkun ESF:n saaristokilpailun merkkinä.

Yöpurjehduskilpailun tapaan myös kolmioratakilpailusta tuli varsin tiukka, sillä tasoituslaskennan jälkeen Ellida voitti kilpailun kahdeksantoista sekunnin erolla Vincaan. Ilman spinnua purjehtinut Lumikki jätettiin kolmanneksi.

Kolmioratakilpailuun olennaisena osana kuuluva kotiseutukierros Tapiolan äärimmäisessä keskustassa tuotti tänä vuonna yksitoista suoritusmerkintää. Huomionarvoista sinänsä, että tänä vuonna elämyskierrokseen osallistui enemmän väkeä kuin itse purjehdukseen.

Avoimet kilpailut

Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen netissä surffailemalla onnistunut löytämään. Yhteenvetoon on pyritty keräämään kaikki ne kilpailutulokset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Avointen kilpailujen yhteenveto on perinteisesti aloitettu Louhista, mutta pienestä yrityksestä huolimatta en löytänyt Sunstreakeriltä yhtään kilpailusuoritusta tältä kaudelta. Ehkä sitten taas ensi vuonna?

X-99 Vincan kilpailukausi alkoi perinteiseen tapaan toukokuun loppupuolella HSS Olympic Classic Cupissa (aiemmin nimellä Suunto Cup), josta tuloksena kolmas sija (3/6). Kevätkauden toisena koitoksena oli WB Sails round the buoys race, jonka Vinca voitti (1/7). Elokuussa purjehditussa X-99:en Luokkamestaruuskilpailussa Vinca tuli toiseksi (2/4) ja syyskuun alkupuolen Henri Lloyd Racesta tuli kauden toinen voitto (1/5). Kilpailukauden päätti SPS X-99 Ranking kisa, jossa Vinca tuli toiseksi (2/6). X-99 rankingissa Vinca oli toinen (2/7).

X-99 Merenhuiske kiersi viimeistä osakilpailua lukuun ottamatta samat X-99 ranking-kisat kuin Vincakin. HSS Olympic Classic Cupissa se oli neljäs (4/6), WB:n kisassa kuudes (6/7), Luokkamestaruuskisoissa neljäs (4/4) ja Henri Lloyd Racessa viides (5/5). Rankingin lopputuloksissa Merenhuiske oli neljäs (4/7). Yksityyppikisojen lisäksi Merenhuiske osallistui myös SLAM Suursaari Raceen LYS2-luokassa, jossa sijoittui hienosti viidenneksi (5/17). Sama viides sija oli tuloksena myös Helsinki-Tallinna Racessa, jossa luokkana oli LYS1 ja kanssakilpailijoita huomattavasti enemmän (5/38).

CejuliXin toiseen kauteen mahtui kaksi avointa kilpailua, joista toinen kotivesillä ja toinen Kööpenhaminassa asti. Kilpailukauden aloitti SLAM Suursaari Race jonka ORC1 luokassa CejuliX tuli viidenneksitoista (15/22). Kööpenhaminassa CejuliX osallistui X Gold Cupiin luokassa Sport D, jossa oli kahdestoista (12/15). Kilpailussa on varmasti ollut suuren maailman meininkiä, joten toivottavasti saamme Pessiltä tarkemman raportin tapahtumasta.

Kelovartijoiden St Olga osallistui keskiviikkokilpailujen lisäksi FE83-liiton kahteen FE-Sprint kisaan, joista ensimmäisessä se tuli kolmanneksi (3/4) ja toisessa neljänneksi (4/5). FE83-rankingissa St Olga oli tänä vuonna seitsemäs (7/18).

Seuramme tämän kauden menestynein purjehtija on varmaankin ollut Panu Kallioniemi, jonka kehitys optareiden kadettisarjassa on ollut todella komeaa seurattavaa. Panu osallistui kauden aikana kuuteen kadettisarjan kisaan, joista seuraavanlaiset tulokset: MP:n kisa 9/30, EPS:n kisa 1/48, ESS:n kisa 2/26, BSS:n kisa 4/58, NJK:n kisa 4/63 ja KVP:n kisa 2/53. Tällaisilla tuloksilla Panu sijoittui kadettisarjassa kolmanneksi (3/184). Kadettisarjan kilpailujen lisäksi Panu voitti Linnanmäkiregatan (1/75) samoin kuin BS:n sisäisen iltakilpailusarjan (1/31). Panu on selvästi käyttänyt suurimman osan kesästään purjehtimiseen, mikä taitaakin olla menestyksen salaisuus. Purjehtimaan oppii vain purjehtimalla.

Siinä kaikki, mitä tiedän seuramme venekuntien ponnisteluista kilpapurjehduksen saralla menneenä kesänä. Toivottavasti ensi vuonna on taas vähän enemmän kirjoitettavaa.

t. Jari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *