Sateinen kesä on vaihtumassa sateiseksi syksyksi, joten taas on tullut tarve vetää yhteen menneen kesän uroteot kilpapurjehduksen saralla. Alkuun tulokset Westhouse Cupista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja loppuun luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup
Westhouse Cupissa oli hyvin samankaltainen kausi kuin edellisinäkin kesinä eli uutta nousua odotellaan edelleen. Ei kisoissa muuten mitään vikaa ole ollut, mutta osanottajia saisi olla vähän enemmän. Varsinkin pienten veneiden puolella muistellaan kaiholla menneiden vuosien venemääriä.

Osallistumisemme Westhouse Cupin kisoihin oli kesän ensimmäisellä puoliskolla puhtaasti St Olgan varassa, mutta loppukaudesta joukkoon liittyivät myös Lumikki, Ellida sekä Jääskeläisen Petri uudella CejuliX veneellään (X-40). CejuliXin kausi meni luonnollisesti uuteen veneeseen tutustumisessa, mutta yhden lähtövoiton se ehti jo saavuttaa. Ellidan miehistön lausunnon perusteella CejuliXin voidaan jatkossa odottaa menestyvän Westhouse Cupissa oikeinkin hyvin, koska se on sininen. Tähän asiantuntevaan mielipiteeseen on vaikea väittää vastaan, sillä ison luokan viime vuosien voittajat ovat järjestään olleet sinisiä.

Kokonaiskilpailussa veneistämme parhaiten menestyi St. Olga, joka tuli pienten veneiden luokassa viidenneksi (5/19). Ellida puolestaan ylsi kahden kisan ponnistuksilla sijalle viisitoista (15/19).  Isojen veneiden puolella Lumikki tuli kuudenneksi (6/22) ja CejuliX yhdeksänneksi (9/22).

SMer-ranking
SMer-rankingin voiton vei ylivoimaisesti jo kolmannen kerran peräkkäin St.Olga.
Olgan ylivoimaa selittää tietysti se, että se ainoana osallistui myös alkukauden kilpailuhin. Toisaalta on erityisesti syytä havaita, panna merkille ja ottaa huomioon, että kyllä St.Olga olisi ollut voittaja, vaikka mukaan olisi laskettu ainoastaan loppukauden kilpailut. Onnittelut tästä Petrille miehistöineen. Toisena rankingissa oli Lumikki, kolmantena CejuliX ja neljäntenä Ellida.

Alla olevassa taulukossa on esitetty menneen kesän SMer-rankingin tulokset. Taulukossa on kunkin keskiviikon osalta annettu ensin veneen sijoitus ja kauttaviivan jälkeen sijoituksesta saadut pisteet. Lähdöstä pois jääneet (taulukossa DNC) saavat viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä kahdella ja keskeyttäneet, varastaneet ja hylätyt hyväksytysti purjehtineista viimeiseksi sijoittuneen pisteet lisättynä yhdellä. Yhteistuloksiin on laskettu mukaan kymmenen parhaiten menneen osakilpailun pisteet.

 

SMer-ranking  2012
Kilpailu St.Olga Lumikki CejuliX Ellida
1 16.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
2 23.5. DNF/1 DNC/2 DNC/2 DNC/2
3 30.5. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
4 6.6. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
5 13.6. 1/0,5 DNC/2,5 DNC/2,5 DNC/2,5
6 1.8. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
7 8.8. 1/0,5 3/3 2/2 DNC/5
8 15.8. DNF/1 DNF/1 DNF/1 DNC/2
9 22.8. 3/3 1/0,5 2/2 DNC/5
10 29.8. DNC/5 1/0,5 2/2 3/3
11 5.9. 1/0,5 2/2 DNC/4 DNC/4
12 12.9. 2/2 DNC/5 1/0,5 3/3
Yht. 7.5 18 19.5 28
Sij. I II III IV

Yöpurjehduskilpailu
Yöpurjehduskilpailussa oli taas tänä vuonna vuorossa heikkotuulinen kilpailu, jossa ensin oli tyyntä lounaasta ja myöhemmin luoteesta. Kevyt keli oli tiedossa jo matkaan lähdettäessä, minkä vuoksi kipparikokouksessa sovittiin purjehdittavaksi lyhennetty rata, jossa itäisimpänä kääntömerkkinä oli Rysäkarin lounaispuolella sijaitseva eteläviitta.

Lähtö oli dramaattinen. Tuulen nopea tyyntyminen juuri ennen starttia sai Ellidan ajautumaan lähtöpoijun väärälle puolelle ja kesti ainakin vartin verran, ennen kuin onnistuimme ylittämään lähtölinjan oikein. Tässä ajassa Lumikki oli ehtinyt kasvattamaan jo lähes tavoittamattoman veneen mitan pituisen kaulan. Myöhemmin tilanne tasaantui oikuttelevassa tuulessa ja Miessaaren selän eteläreunan punaisella viitalla Ellida onnistui jopa ohittamaan Lumikin. Tämän jälkeen palattiin taas normaaliin yöjärjestykseen, Lumikki alkoi ottaa etäisyyttä ja katosi Kytön jälkeen keskikesän öiseen hämärään.

Paluumatkalla Ellidalta loppui lupaavasti noussut tuuli kuin leikaten juuri Rönnkobbenin kohdalla ja saaren runsaan lokkikannan iloksi jämähdimme pitkäksi toviksi hyvin lähelle saaren rantaa. On se vaan kumma, miten jo runsaassa puolessa tunnissa lokkien jatkuva kirkuna alkaa vaan ottaa pattiin – näin käy jopa vanhalle eläinten ja muun luonnon ystävälle. Lopulta siitäkin tyvenestä päästiin, mutta kilpailun kannalta liian myöhään, sillä Lumikki oli jo aikaa sitten ehtinyt maaliin.

Yksinpurjehtijana kilpailuun osallistuneelle Piculle siis tuloksena ansaittu voitto ja Ellidan miehistölle lohdutuksena hienoja auringonnousukuvia, joita otettiin maaliintulon jälkeen. Kiihkeän kilpailun aikana moiseen touhuiluun ei tietenkään olisi aikaa liiennytkään.

Kolmioratakilpailu
Kolmioratakilpailu käytiin pitkästä aikaa vähän reippaammissa olosuhteissa. Tuuli ei sinänsä ollut erityisen kova, keskituuli ehkä 10 m/s paikkeilla, mutta jo yöllä alkaneen kaakkoistuulen seurauksena aallokko Kytön ja Melkin välillä oli aika miehekästä. Kelin karskiutta korostivat tietysti myös sateisen oloinen sää, vaikka varsinaisesti sadetta saatiin vasta aivan kisan loppupuolella. Sateella ei nyt tietysti enää siinä vaiheessa ollut kovin suurta merkitystä, sillä aallokko oli pitänyt huolta riittävästä vaatteiden kosteudesta jo Kytöltä alkaen.

Olosuhteiden vuoksi tai niistä huolimatta (kumpikin vaihtoehto taitaa olla oikein) kilpailuun osallistui ainoastaan kaksi venettä – tietysti Lumikki ja Ellida. Kisa sujui kelistä huolimatta ilman suurempia kommelluksia osaltaan ehkä siksi, kun riittävän tuulen vuoksi ei ollut tarvetta nostella spinaakkereita. Rysäkarin kohdalla veneet tekivät erilaisen reitinvalinnan Lumikin mennessä saaren pohjoispuolelta ja Ellidan eteläpuolelta. En tiedä oliko tällä merkitystä lopputuloksen kannalta, mutta Lumikki kilpailun kuitenkin voitti noin kolmen ja puolen minuutin erolla.

Kolmioratakilpailun jälkeinen elämyskierros autioituvassa Tapiolan keskustassa tuotti tänä vuonna kolmetoista rastimerkintää. Toivottavasti ensi vuonna ravintoloissa on muitakin asiakkaita, ettei olo ole niin yksinäinen.

Avoimet kilpailut
Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen netissä surffailemalla onnistunut löytämään. Listassa on varmasti puutteita, sillä jostain syystä kilpailutulosten päivittäminen nettiin ei tänä vuonna näytä olleen aivan korkeimmalla prioriteetilla. Yhteenvetoon on pyritty keräämään kaikki ne kilpailutulokset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Seuramme Louhi-osasto on taas supistunut yhden veneen suuruiseksi, kun Jussin on myynyt veneensä. Osaston ainoaksi jäänyt edustaja, Tuomas Rytikangas, näyttää kilpailleen Sunstreakerillään vähän aiempia vuosia laiskemmin. Tuloksia löytyi vain neljästä kilpailusta, joista kolme ajoittui peräkkäisiin viikonloppuihin kesä-heinäkuun vaihteeseen. Näistä ensimmäisenä oli Helsingin Regatta, jossa Tuomas osallistui jostain syystä ainoastaan yhteen lähtöön. Tällä suorituksella Sunstreaker oli lopputuloksissa kahdeksas (8/9). Sama sija tuli myös Hangossa järjestetyistä Louhien luokkamestaruuskilpailuista (8/9). Hangon Regatassa Sunstreaker oli kuudes (6/9). Sunstreakerin kilpailukauden päätti Musto Classic Regatta elokuun viimeisenä viikonloppuna, josta tuloksena oli yhdestoista sija (11/12).

X-99 Vincan kilpailukausi alkoi perinteiseen tapaan HSS Olympic Classic Cupissa, joka vuosikausia on tosin tunnettu Suunto Cupin nimellä. Tuloksena toinen sija (2/6). Kevätkauden toisena koitoksena oli WB Sails round the buoys race, jossa Vinca sijoittui niin ikään toiseksi (2/9). Heinä-elokuulle sijoittui Vincan kilpailukauden suuri ponnistus eli osallistuminen Marsrandissa Ruotsin länsirannikolla järjestettyyn X-99 Gold Cupiin, jossa Vinca sijoittui viidenneksitoista (15/26). Sijoitus ei ollut aivan odotusten mukainen, mutta yhden lähdön voitto antoi varmasti vähän lohtua. Tarkempi raportti tuosta retkestä tässä tai seuraavassa Bulletinissa. Loppukaudesta Vinca osallistui vielä kahteen kilpailuun, joista tuloksena Espoo GP:n (joka oli samalla myös X-99:n luokkamestaruuskilpailu) toinen (2/7) ja SPS:n kisan neljäs (4/8) sija. X-99 rankingissa Vinca oli toinen (2/9).

Toisen X-99:n eli Merenhuiskeen kilpailukauteen mahtui tänä vuonna neljä kilpailua. Ensimmäisenä oli WB sails round the buoys, jossa Merenhuiske oli kahdeksas (8/9). Tämän jälkeen Merenhuiske starttasi Volvo Suursaari Raceen, mutta joutui monen muun lailla keskeyttämään kilpailun. Keli oli taas tänä vuonna aika lailla koetteleva. Helsinki Tallinna Racessa Merenhuiske osallistui LYS 1 luokkaan, jossa sijoittui neljänneksitoista (14/23). Kauden viimeisessä kisassa eli SPS:n X-99-kilpailussa Merenhuiske oili kahdeksas (8/8).

CejuliXin ensimmäiseen kauteen sisältyi Westhouse Cupin ohella yksi kilpailu. Helsinki Tallinna Racen LYS 1 luokassa se sijoittui viidenneksi (5/23).

Westhouse Cupissa varsin ahkerasti kisannut St.Olga osallistui keskiviikkokisojen lisäksi yhteen avoimeen kilpailuun. Tuloksena Espoo GP:stä oli toinen sija (2/5). Westhouse Cupin ja Espoon GP:n tuomilla pisteillä St.Olga oli FE-83-rankingissa kuudes (6/18).

Seuramme monirunkoveneistä trimaraani Vesipeto osallistui yhteen kilpailuun eli Vellamon kierrokseen. Vesipeto tuli kilpailussa kolmanneksi (3/4), millä irtosi monirunkoveneiden rankingissa neljäs sija (4/7).

Tämän raportin komeaksi lopuksi olen säästänyt yhteenvedon seuramme nuorimman jäsenen eli  Panu Kallioniemen optarituloksista. Menneen kauden aikana Panu osallistui BS:n torstaikisasarjaan, jossa sijoittui hienosti neljänneksi (4/24). Tämän lisäksi Panu osallistui kahteen Optariliiton kadettisarjan kilpailuun, joista ensimmäisessä sijoitus nuorimpien luokassa oli 1/6 (tässä kisassa oli kolme eri ikäryhmää) ja kokonaiskilpailussa 16/26. Toisessa kadettikisassa sijoitus kokonaiskilpailussa oli 5/39. Tässä kilpailussa ei palkittu erikseen nuorempia, mutta tuloksista laskettuna Panu oli alle 13-vuotiaiden luokassa 4/34. Näillä kahdella kisalla pääsi sitten Kadettisarjan 2012 lopputuloksissa sijalle 52/138. Hyvä Panu. Lisäksi Panu kävi BS:n nuoren ja kokemattoman joukkueen mukana kisaamassa ostarien joukkue-SM kisoissa, joista sai hyvää kokemusta ja hopeafinaalissa sijoituksen 8/8.

Siinä kaikki, mitä tiedän seuramme jäsenten ja venekuntien ponnisteluista kilpapurjehduksen saralla menneenä kesänä. Palataan asiaan taas ensi syksynä. Toivottavasti silloin on taas vähän enemmän raportoitavaa.

t. Jari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *