Kun aloin kerätä kesän kilpailutuloksia tätä juttu varten, olivat ennakko-odotukseni todella alhaalla, mutta yllätyin positiivisesti. Vielä elää kilpapurjehduksen kipinä jäsenistömme keskuudessa, vaikka voisihan se toki kirkkaamminkin loimuta. Ehkä näin käy jo ensi vuonna, mutta sitä odotellessa yhteenveto menneen kesän kisoista.
Ensin tulokset Westhouse Cupista sekä seuran sisäisistä kilpailuista ja lopussa luettelomaiset yhteenvedot eri venekuntien edesottamuksista avoimissa kilpailuissa.

Westhouse Cup
Westhouse Cupissa oli tänä vuonna yksitoista osakilpailua, joista kaksi jouduttiin keskeyttämään tuulen puutteen vuoksi. Kilpailusarjan osallistujamäärät noudattelivat viime vuosien tasoa eli menneiden vuosien loiston päiviä voidaan vain kaiholla muistella. Vaikka osallistujamäärät ovat takavuosista pudonneet, osallistui keskiviikkokilpailuihin kuitenkin yli kolmekymmentä venettä, joten kohtuullisen suurta porukkaa ne edelleen kiinnostavat. Kyllä niitä kannattaa jatkossakin järjestää.

Seuramme veneiden panos tänä vuonna oli vaatimaton. St.Olga ja Lumikki osallistuivat kumpikin kolmeen lähtöön. Näillä suorituksilla St.Olga oli kokonaistuloksissa pienten veneiden luokan yhdestoista (11/20) ja Lumikki isojen veneiden yhdeksäs (9/11). Ellidan viime vuosina vakiintunut yhden lähdön osallistuminen kaatui virhearvioon, kun kahdettatoista lähtöä ei ollutkaan ohjelmassa. Vähän harmittaa, onneksi ei paljon.

SMer-ranking
SMer-rankingissa ei tänä vuonna tehty varsinaista tuloslaskentaa, kun molemmilla osallistujilla oli kolme osallistumiskertaa, jotka vielä osuivat pääosin eri illoille. Ainoa yhteinen kisa oli kilpailusarjan seitsemäs lähtö, jolloin purjehdittiin ratavaihtoehto 2, joka on erilainen pienille ja isoille veneille, joten senkään perusteella ei saatu ratkaistua kisaajien välistä paremmuutta. Näin voidaan ilman laskentaa julistaa ensimmäinen sija jaetuksi St.Olgan ja Lumikin kesken. On se tavallaan hienoa, että rankingin tuloksissa on pelkästään voittajia.

Yöpurjehduskilpailu
Yöpurjehduskilpailu jäi myös tänä vuonna järjestämättä osanottajapuutteen vuoksi. Ainoana osallistujana en viitsinyt lähteä edes muodolliselle lenkille, kun keli ei oikein houkutellut. Muuten tietysti hieno ilma, mutta kun ei vaan tuullut.

Kolmioratakilpailu
Kolmioratakilpailu saatiin sentään järjestettyä. Mukana tällä kertaa kolme venettä – Vinca, Lumikki ja Ellida – ja sää mitä parhain purjehduskilpailua varten. Lounaan puoleinen tuuli oli ajoittain puuskittaista ja nopeudeltaan suurin piirtein 3-6 m/s. Ratana oli perinteinen saaristokolmio, jossa kolmion kärkinä olivat Småholmenin poijualue, Kytön pohjoisviitta ja Melkki.

Kisassa ei tänä vuonna tapahtunut mitään kovin merkittävää ja odottamatonta. Ehkä kohokohtana voidaan pitää lähtöä, jossa Småholmenin pläkäalue aiheutti pieniä yllätyksiä. Tämän seurauksena Vinca myöhästyi startista, mutta ilo tästä jäi muille kilpailijoille lyhytaikaiseksi. Vinca tuli, meni ohi ja oli maalissa selvä ykkönen. Ellida oli tasoitusten jälkeen toinen ja Lumikki kolmas.

Perinteisellä kotiseutukierroksella Tapiolan keskustassa ja sen lähiympäristössä saatiin tänä vuonna vain melko vaatimattomat kuusi suoritusmerkintää. Piristävänä uutena rastina Tapiolan kulttuuriaukiolla järjestetty piknik-tapahtuma, jossa kävimme Siffin ja Sarkan vieraina. Oli hyvät tarjoilut.

Avoimet kilpailut
Seuraavassa yhteenveto viime kesän avoimista kilpailuista siinä laajuudessa, kuin mitä olen kyselemällä ja netissä kaivelemalla onnistunut löytämään. Valitettavasti vain tulosten löytäminen netistä tuntuu nykyään vähän haastavalta. Innostus pursiseurojen sivustojen ylläpitämiseen on selvästi hiipunut ja läheskään kaikkia tuloksia ei vaivauduta laittamaan nettiin. Yhteenvetoon olen kerännyt kaikki ne suoritukset, joissa kippari on ollut seuramme jäsen riippumatta siitä, minkä seuran lipun alla vene on purjehtinut.

Vinca osallistui tänä vuonna kahteen avoimeen kilpailuun, jotka purjehdittiin ORC tasoituksilla. Ensimmäisenä kilpailuna oli WB Sails Round the Buoys Race, jossa luokkana oli pienempien veneiden ORC B ja sijoitus viime vuoden tapaan toinen (2/17). Jälkimmäisenä kilpailuna oli HSK:n perinteinen syyskilpailu Henri Lloyd Race, josta tuloksena yhdeksäs sija (9/14).

Merenhuiske (J/80) kiersi tänä vuonna samat kolme avointa kilpailua, joihin se viime vuonnakin osallistui. Kilpailukausi alkoi Emäsalon lenkillä, jonka LYS1-luokassa se tuli neljänneksi (4/6). Syyskaudella kisaaminen jatkui Helsinki-Tallinna Racessa, jossa luokkana oli LYS2 ja sijoitus kahdestoista (12/33, kaikki LYS-luokat 47/108). Merenhuiskeen kauden kruunasi Karvalakkikisa, jonka LYS3-luokan se voitti (1/9). Näiden kolmen erillisen kisan lisäksi Merenhuiske oli mukana KoPun järjestämässä Tiistaikilpailujen sarjassa, jonka pienten veneiden luokassa se tuli seitsemänneksi (7/28). Mainittakoon erityisesti, että kesän muissa kilpailuissa kipparina toimi Tuomas tai Jukka, mutta Tiistaikilpailuissa kipparina oli tämän vuoden keväällä seuraan liittynyt Elli Paarlahti. Erinomainen suoritus nuorelta naiselta. Eihän tässä muuta voi, kun nimetä Ellin vuoden tulokkaaksi.

Seuramme edustus kevytvenekisoissa sai taas pitkästä aikaa jatkoa, kun Jussi Heikkilä yhdessä gastinsa Pekka Toijan (TPS) kanssa osallistui Viklalla ainakin kolmeen kilpailuun. Ensimmäisenä oli Helsingin Regatta kesä-heinäkuun vaihteessa, josta tuloksena kymmenes sija (10/14). Airistolla järjestetyissä luokan SM-kisoissa he olivat lähes neljänsinä eli lähes mitalleilla (4/20). Kolmantena kilpailuna oli Porissa järjestetyt luokan EM-kilpailut. Tuloksena ilmeisesti aika kovatuulisesta kisasta – ainakin näin voittajat kommentoivat – oli kolmaskymmenes sija (30/41).

Siinä kaikki tältä vuodelta kotimaasta. Kilpailukausi jatkuu ulkomailla, kuten varmasti myöhemmin saatte lukea.

t. Jari